Rundorm, som også går under navnet kveis, er bitte små virvelløse larver som lever i innvollene og muskulaturen til fisk. Det er tidligere påvist at mennesker kan bli syke av denne parasitten. Men til tross for det urovekkende funnet gjort av ekspertene ved Norges veterinærhøgskole, mener Mattilsynet at norsk sushilaks fortsatt er trygg å spise.

– Det var et ganske sensasjonelt og uventet funn. Det var også ubehagelig, sier professor Trygve Poppe om funnet.

Han ledet en gruppe veterinærstudenter da de tilfeldighet oppdaget rundorm på norsk oppdrettslaks.

Kan gi betennelse

Rundormen ble funnet på laks som skulle kastes. Den har imidlertid vokst opp i samme oppdrettsanlegg som laks som går til blant annet sushi. Kveis kan man kun få i seg ved å spise ubehandlet rå fisk – som sushi.

Dette bildet viser rundorm i en av de undersøkte fiskenes innvoller. (Foto: VETERINÆRINSTITUTTET)

Poppe mener dette gir grunn til å ta funnet på høyeste alvor.

– Det er fordi kveis har potensiale til å forårsake sykdom også hos mennesker i form av betennelse i både magen, tarmene og i bukhinnen, forklarer han.

Dette er godt kjent i sushielskende Japan, der tusenvis hvert år blir alvorlig syke av parasitten. Frysebehandling vil drepe rundormen. Likevel vil Mattilsynet fortsatt tillate at oppdrettslaks serveres ubehandlet.

– På tross av disse funnene er risikoen så lav at vi overhodet ikke ser noen fare for folks helse ved å fortsette å spise oppdrettslaks og ørret som ikke er fryst, sier seksjonssjef Fride Andersen i Mattilsynet.

LES OGSÅ: Laks får skylden for hundrevis av salmonellatilfeller

Spiser ikke bare pellets

Hun og kollegene baserer denne vurderingen på at norsk oppdrettslaks som havner i fiskedisken bare har spist pellets. Men:

– Grunnlaget for å si at de bare spiser pellets er ikke riktig. Vi ser at de spiser noe annet, sier seksjonsleder Tor Atle Mo ved Veterinærinstituttet til TV 2.

Han gjennomførte en mer omfattende studie av skolens rundormfunn.

– Fisken spiser da åpenbart krepsdyr som kan være infisert med kveis, sier Mo.

Funnet ble gjort i Marine Harvests anlegg.

– Funnene er gjort på fisk som vi ikke bruker. Vi har testet mange av de fiskene som går inn i matvareproduksjonen. Vi finner det ikke på den fisken, sier direktør Ragnar Joensen i Marine Harvest Norway.