Tirsdag fortalte TV 2 historien til Linda Myhre som måtte vente halvannet år før hun fikk behandling i psykiatrien - etter et selvmordsforsøk.

Hun fikk en garantert frist for behandling, men fristen ble brutt gang på gang.

Og hun er ikke alene.

LES OGSÅ: Philip (22) har ventet to måneder på psykiater

Har rett på annen behandling

I løpet av årets første fire måneder opplevde 1454 pasienter slike fristbrudd her i landet.

De som utsettes for fristbrudd har rett til behandling et annet sted, betalt av sykehuset som bryter fristene.

Men ved Sykehuset Innlandet har pasientombudet fått flere klager som dokumenterer at pasientene blir lurt like før fristen går ut.

Kalles inn til konsultasjon

– Ofte så innkalles pasienten til en time, og man tror at man da skal i gang med behandling, forteller Sandra Fahre, pasient- og brukerombud i Hedmark og Oppland, til TV 2.

- LURER PASIENTER: Pasientombud Sandra Fahre sier hun kjenner til flere eksempler hvor sykehuset har trikset med ventelistene til pasienter som står i kø for psykiatriks behandling. (Foto: Olav T. Hustad Wold/TV 2)

– Men så viser det seg at den timen ikke er en start på et behandlingforløp, men en kartlegging som egentlig ikke har så veldig stor verdi. Og så må pasienten vente ytterligere, og ofte helt i uvisse.

Etter én konsultasjon er dermed pasientene ute av den offisielle ventelisten, selv om de fortsatt må vente noen måneder til - og selv om de har rett på et privat tilbud.

LES OGSÅ: Må legge ned vellykket psykiatri-behandling

– Bryter loven

– Det er flere ting som tyder på at man har laget et system rundt dette, nettopp fordi at man ikke vil at pasientene skal oppsøke private tilbud. Som jo koster helsetjenesten store summer.

– Er dette ulovlig?

– Dette er selvfølgelig ulovlig. Og i tillegg til at man bryter loven her, så vil jeg jo si at den fristen som er satt - er jo satt på det tidspunktet hvor det senest er forsvarlig å gi et tilbud. Så det er jo all grunn til å spørre om det er uforsvarlig det som foregår.

LES OGSÅ: Flere selvmord i psykiatrien

– Følger retningslinjene

Divisjonsdirektør ved Sykehuset Innlandet hevder hun ikke kjenner til ulovlig triksing med ventelister ved sykehuset.

- TRIKSER IKKE: Divisjonsdirektør Gunn Gotland Bakke ved Sykehuset Innlandet sa til TV 2 onsdag at hun ikke kjenner til triksing med ventelistene for pasienter som venter på psykiatrisk behandling. (Foto: Olav T. Hustad Wold/TV 2)

– Vi har hatt en avsjekk etter at du orienterte om at du sitter med informasjon om det, og mine avdelingssjefer ute sier at vi følger de retningslinjene vi skal, sier divisjonsdirektør Gunn Gotland Bakke.

– Men pasientombudet i Hedmark og Oppland har flere eksempler?

– Da må vi få de eksemplene sånn at vi får sett hva som ligger i det, for vi ønsker ikke å ha en slik virksomhet, avslutter divisjonsdirektøren.