Regnsensor: Hjelp – vindusviskerne lever sitt eget liv

Men det har faktisk sin helt naturlige forklaring.

Dette blir vanlig på stadig flere biler   vindusviskere som 'tenker selv'.
Dette blir vanlig på stadig flere biler vindusviskere som "tenker selv".

Benny Christensen er Brooms bilekspert. I "Spør Benny"-seksjonen på broom.no svarer han på alt som har med bil å gjøre.

Her er et av spørsmålene fra siste nettmøte:

Hei har tatt over ny firmabil nylig og en ting jeg ikke finner ut av er hvordan vindusviskerne ser ut til å leve et helt eget liv. De kommer på av seg selv og skifter også hastighet ofte, fra fort til sakte og motsatt. Jeg har hatt intervallviskere på flere biler tidligere, men de har aldri vært som dette. Jeg må innrømme at jeg ikke er den mest tekniske mannen på jord og jeg kjenner jeg nesten blir uvel når jeg skal prøve å forstå mye i instruksjonsboka, så derfor tar jeg sjansen på å spørre deg i stedet for å dumme meg ut overfor noen kolleger. Kan du si hva dette kan skyldes? Bilen er splitter ny, så kan ikke helt tro det er noe feil heller.

Benny svarer:

Det kan jo være skummelt å stille diagnoser over internett, men jeg er rimelig sikker på at jeg har svaret på dette. Jeg tror nemlig at bilen din oppfører seg akkurat som den skal og at dette har en helt naturlig årsak: Den er utstyrt med noe som heter regnsensor.

Dette er i praksis en sensor som sitter på innsiden av frontruten oppe ved speilet og som registrerer om det regner og eventuelt hvor mye. Så aktiviserer den vindusviskerne når det er nødvendig. Og jo mer det regner, jo fortere går viskerne.

Dette er en av innstillingene på vindusvisker-hendelen du har på rattet, hvordan den er merket, varierer fra bil til bil. Her må du nesten bare prøve deg fram.

LES OGSÅ: Hun fant opp vindusviskerne!

Irritere seg

Regnsensor begynt for alvor å komme på "vanlige" biler mot slutten av 90-tallet. Det var skikkelig fancy den gangen og det var nok en del av oss (meg selv inklusive) som funderte på om dette virkelig hadde for seg. Men særlig i høye hastigheter på motorvei kan det være veldig smart.

Enten det plutselig begynner å regne eller du får en brå sprut fra frontruta fra en annen bil – da reagerer systemet gjerne mye fortere enn du klarer selv.

I starten var det nok også litt barnesykdommer og jeg har vært borti systemer som har vært for trege – og for raske. Da blir man fort bare sittende og irritere seg. Men mitt inntrykk er at det har blitt stadig bedre – naturlig nok i og med at man har fått mange års erfaring med det.

Dermed håper jeg mysteriet er løst! Og hvis du vil, er det altså bare å slå av hele greia og bruke gamlemåten, altså å skru på vindusviskerne selv når du merker behovet for det.

En liten trøst helt til slutt. Det er ikke lenge siden en god venninne av meg fant ut at bilen hennes hadde regnsensor. Hun hadde da eid den i to år - så du er ikke alene om denne "blemma"!

Lykke til videre!

LES OGSÅ: Dette bruker vi sigarett-tenneren til

Stort arkiv

Alle spørsmål Benny svarer på, legger seg automatisk inn under de ulike bilmerkene her på broom.no.

Du kan også lese alle svarene på Spør Benny-seksjonen

Velkommen – og lykke til!

LES OGSÅ: Hva i alle dager er denne knappen til?

Har du innspill eller erfaringer – skriv inn i kommentarfeltet under: