Politiet etterforsker tre barnedødsfall ved Ahus

Politiet etterforsker tre barnedødsfall ved Akershus universitetssykehus (Ahus). Fylkeslegen mener driften ved sykehuset til tider var helt ute av kontroll i fjor.

DØDE PÅ SYKEHUS: Evan (1), her på armen til moren Martha Wangui Kiiru. (Foto: PRIVAT)
DØDE PÅ SYKEHUS: Evan (1), her på armen til moren Martha Wangui Kiiru. (Foto: PRIVAT)

– Det var en situasjon som var veldig alvorlig, og tydelig ute av kontroll i fjor. Hva det resulterte i, er vanskelig å vurdere i ettertid. Vi vet ikke hvem som hadde overlevd med flere sykepleiere til stede. I tre av dødsfallene kan det ikke utelukkes at den svake bemanningen medvirket, sier fylkeslege Petter Schou til VG.

Personalmangel

Han forteller at det manglet fra én til seks sykepleiere per vakt, noe han betegner som «mye».

To av de tre dødsfallene var nyfødte barn som døde på unaturlig vis, den tredje var ett år gamle Evans som tørstet i hjel mens han var innlagt på sykehuset. Disse dødsfallene og rundt 20 skader kan knyttes til uforsvarlig behandling fra januar til september i fjor, skriver VG.

Les også: Evans (1) tørstet ihjel på Ahus

Elleve dødsfall

På halvannet år har politiet blitt varslet om elleve unaturlige dødsfall ved sykehuset. Kripos er nå koblet inn i etterforskningen av ettåringen Evans' dødsfall.

Pasientombud Knut Fredrik Thorne mener sykehussammenslåingen der 160.000 pasienter ble flyttet til Ahus, har kostet liv ved sykehuset. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2