Politimestre overrasket over Mælands avgang

Flere politimestre sier de er overrasket av Øystein Mælands avgang som politidirektør og frykter dette kan forsinke prosessen med å gjenreise politiet.

FØLER HAN BLE PRESSET UT: Tidligere politidirektør Øystein Mæland retter kritikk mot justisministeren. (Foto: Varfjell, Fredrik/NTB scanpix)
FØLER HAN BLE PRESSET UT: Tidligere politidirektør Øystein Mæland retter kritikk mot justisministeren. (Foto: Varfjell, Fredrik/NTB scanpix)

Mæland varslet torsdag kveld at han fratrer sin stilling. Få timer tidligere møtte han 27 politimestre og sjefene for Politiets sikkerhetstjeneste og Utrykningspolitiet. På møtet snakket Mæland om hva som kan gjøres for å bedre politiets beredskap.

LES OGSÅ: – Bør vurdere å bytte ut hele ledelsen

Under dette møtet kom det fram at Mæland har støtte fra politimestrene. Lite ante de på det tidspunkt at Mæland skulle trekke seg fra stillingen senere på kvelden.

– Var enige om å gå videre

– Det var ingenting som tilsa at han skulle trekke seg. Vi var enig om å gå videre. Det var full enighet om linjen vi trakk opp, og vi var positive til å ta sats. Dette kommer overraskende, sier politimester i Salten politidistrikt, Geir Ove Heir, til Aftenposten.

Han legger til at det er synd at Mæland trakk seg fra stillingen. Det mener også politimester Martin Welhaven i Vestoppland politidistrikt.

– Jeg har registrert at Mælands habilitet og spørsmål om tillit er blitt diskutert i offentligheten. Hans beslutning om å trekke seg kommer derfor som en overraskelse, sier Welhaven.

LES OGSÅ: Johannessen: – Faremo gjorde det umulig for Mæland å fortsette

Welhaven mener Mæland hadde mye å by på.

– Gjørv bør overta

Kommisjonsleder Alexandra Bech Gjørv har tillit nok til å ta over som politidirektør, mener politimester Torbjørn Aas i Vest-Finnmark.

«Det er kjipt å miste en sjef jeg oppriktig ønsket å jobbe for og sammen med. Oppriktig lei meg nå,» skrev Aas på Twitter ved midnatt. Fredag morgen peker han i to retninger for valget av ny leder for Politidirektoratet.