I år, som tidligere, er det vanskelig for studenter å få tak i studenthybel, skrier Forbrukerombudet.

TV 2 hjelper deg har flere ganger fått mail fra fortvilte studenter som har blitt lurt av huseiere eller svindlere som averterer hybler som ikke finnes. I desperasjonen har studentene betalt forskudd på fiktive leiligheter til en usannsynlig lav pris.

Les også: Leiligheten krympet 18 kvm

Da Marteline Nystad (20) skulle leie leilighet september i fjor endte hun med å betale en svindler for en leilighet som ikke fantes.

Nystad kom over en nyoppusset ettroms leilighet sentralt i Oslo for en svært billig penge, tok hun raskt kontakt med utleieren.

Overførte penger – fikk stoppet dem

– Jeg sendte ham en søknad, og etter et par mailer frem og tilbake skrev han at jeg kunne få leiligheten. Det hele gikk utrolig fort, fortalte Nystad som overførte pengene kort tid etter.

Det var først da hun dro opp til adressen, hun ble helt sikker på at det bare var tull. Leiligheten eksisterte ikke. Nystad tok umiddelbart kontakt med banken som rakk å stoppe transaksjonen.

Les saken: – Jeg var usedvanlig naiv

Vi fortalte også om Gerd Marit Skonseng som overførte 15.000 kr til fiktive «Julie» for en leilighet i Oslo.

– «Julie» fortalte at hun hadde fått jobbtilbud i et annet land, og måtte flytte. Derfor måtte hun få inn penger, for hun fikk ikke solgt leiligheten med en gang. Hun skrev godt norsk, og det virket veldig greit. Jeg var litt skeptisk siden det var så billig, men siden hun hadde en god grunn valgte jeg å stole på det, fortalte Skonseng.

Pengene hennes var tapt. Les saken her

Saken fortsetter under bildet.

hybelsvindel2 (Foto: Faksimile Hybel.no)

– Hører om forsøk

– I år har vi ikke hørt om noen som har blitt svindlet, men vi hører om mange som blir forsøkt lurt. Vi har et godt system for å luke ut svindelannonser. De som forsøker å svindle, de forsøker alltid på nye måter, sier Christian Rasmussen, daglig leder i Hybel.no .

Han anbefaler folk å bruke sin sunne fornuft under leilighetsjakten.

– Ingen blir svindlet hvis de tar vanlige forholdsreglene. I 99 prosent av tilfellene er annonsørene seriøse utleiere, men så er det alltid noen som prøver seg, sier Rasmussen.

Budkrig på leieleilighet

– Det er for mange studenter i forhold til hybler, noe som gjør at prisene blir presset i taket. Enkelte utleiere kan bli fristet til å utnytte situasjonen, og derfor er det viktig at du som student er oppmerksom på rettighetene dine, skriver Forbrukerombudet.

Da Linda Røsness (24) skulle finne hybel i fjor opplevde hun at det ble budkrig på leiligheten hun ville leie. Prisen startet på 5000, men da den var på 6000 kr ga Linda opp.

Hun hadde aldri før hørt om budkrig på leiepriser.

– Ingen av de nærmeste jeg kjenner har opplevd det heller. Jeg synes det virker som et tåpelig og tullete opplegg. Når de utlyser leiligheter med en leiepris bør de holde seg til det syns jeg, sa Linda.

Les saken: Leietakerne som byr mest får leilighetene

Skal du leie? Les dette

– Det viktigste er at man sikrer seg en skriftlig avtale som regulerer både leietaker og utleier sine rettigheter og plikter. Husleieloven vil alltid gjelde, men en skikkelig avtale er likevel nødvendig. Pass på at også dine rettigheter som leietaker er regulert i avtalen, og ikke bare utleiers rettigheter, skriver Forbrukerombudet.

Videre bør du passe på at tidspunktet for overtakelse er klart, at boligen er ryddet og vasket ved overtakelse og at leieprisen er avtalt og hva denne inkluderer. Vær også oppmerksom på hva som gjelder for oppsigelsen, er avtalen tidsbestemt eller ubestemt?

Dersom utleier krever depositum skal det opprettes en egen depositumskonto i leietakers navn, betal aldri direkte til utleiers konto. Utgifter til depositumskonto skal betales av utleier.

– Studenter er ofte unge mennesker som mangler erfaring med boligmarkedet. Man må derfor regne med at disse i mindre grad evner å se kritisk på vilkårene som blir presentert for dem, sier Jo Gjedrem, fagdirektør i Forbrukerombudet.

Trenger du vår hjelp? Send en mail til hjelperdeg@tv2.no

Følg oss på Facebook og Twitter