Ekstremblogger vant frem i Høyesterett

Den siktede bloggeren Eivind Berge kan ikke varetektsfengsles. Påtalemyndigheten vant ikke fram med sin anke i Høyesterett.

VANT FREM: Høyesterett har avgjort at bloggeren Eivind Berg ikke kan varetektsfengsles. (Foto: TV 2)
VANT FREM: Høyesterett har avgjort at bloggeren Eivind Berg ikke kan varetektsfengsles. (Foto: TV 2)

Høyesteretts ankeutvalg mener ytringene Berge har kommet med på sin blogg ikke omfattes av offentlighetsdefinisjonen i straffeloven. Oppfordringene til vold og drap på politifolk er dermed ikke framsatt offentlig i juridisk forstand og er derfor heller ikke straffbare, fastslår Høyesterett.

Anken forkastes

– Lagmannsrettens lovtolkning er etter dette korrekt, og påtalemyndighetens anke må forkastes, heter det i kjennelsen fra Høyesterett.

Et mindretall på én av tre dommere kom til motsatt resultat.

LES OGSÅ: Bloggeren Berge havner i Høyesterett

Politiet pågrep Berge i starten av juli for mistanke om brudd på straffelovens paragraf 140, som omfatter offentlig oppfordring og tilskyndelse av straffbare handlinger. Han ble først varetektsfengslet i to uker, men ble så løslatt i påvente av Høyesteretts vurdering i forbindelse med politiet begjæring om forlenget varetekt.

– Skal ikke være lov

– Det kan vi ikke leve med. Vi vil sørge for at Stortinget får en lovproposisjon som tydeliggjør dette så snart som mulig, sier statssekretær Pål K. Lønseth (Ap) i Justisdepartementet til NTB.

633047

I den nye straffeloven som ble vedtatt i 2005 går det tydelig fram at også handlinger eller ytringer utført på internett er å anse som offentlige, noe den gamle lovteksten fra 1902 naturlig nok ikke eksplisitt gir uttrykk for. Problemet er at den nye straffeloven aldri har trådt i kraft.

– Før den samlede straffeloven kan implementeres må politiet ha et nytt IKT-verktøy på plass. Men det betyr ikke at loven ikke kan endres på enkelte punkter. Det er blitt gjort en rekke ganger siden 1902, senest i vår, sier Lønseth.

(©NTB)

Mer innhold fra TV 2