Politiet gikk gjennom anrop og private meldinger på mobilen

Birger reagerer sterkt etter å ha blitt stoppet i mobil-kontroll.

  INGEN MOBIL: Birger Skare sier at han ikke snakket i denne mens han kjørte (Foto: Anita Jacobsen, rb.no/ANB)
INGEN MOBIL: Birger Skare sier at han ikke snakket i denne mens han kjørte (Foto: Anita Jacobsen, rb.no/ANB)

Birger Skare følte seg tvunget til å la politiet gå gjennom hans private meldinger og anrop i politikontrollen. – Helt normalt, sier politiet.

Tirsdag ettermiddag ble Skare vinket inn til politikontroll av Sørum lensmannskontor. Det skriver Romerikes Blad.

Politiet mente å ha sett ham snakke i mobiltelefonen mens han kjørte. Blaker-mannen protesterte, og etter å ha blitt forespurt om dette, viste han politiet de to telefonene han hadde med.

– Gikk gjennom SMS-er

Ifølge Skare skjedde den siste samtalen 20 minutter tidligere. Det hele endte uten bot.

Mannen forteller at han i utgangspunktet synes det er helt greit å bli kontrollert, og at han tidligere har godtatt et forenklet forelegg fra politiet for å ha pratet i mobiltelefon.

Men denne gangen sier han at det ikke var tilfellet, siden han lente seg slik at det kunne se ut som om han var i telefonen.

Derfor synes han det er ille at politiet kan be om innsyn i hans personlige SMS-er og anrop, kun basert på en observasjon, og uten noen form for bilde- eller videobevis.

– Det er greit å bli tatt når du har gjort noe galt, men når du ikke har gjort det, og det eneste de har å viste til er en som mener å ha sett noe, da holder det ikke, mener Skare.

Vanlig praksis

Politiinspektør Tov Svalastog fra Utrykningspolitiet forteller at dette ikke er uvanlig.

– I en slik situasjon må politiet gjøre en konkret vurdering på om det er nødvendig å skaffe seg ytterligere bevis. Vi kan gjøre beslag i telefon, men dette er jo litt drastisk, så vi prøver å unngå at det skal bli nødvendig, forteller Svalastog, som sier det ikke er uvanlig å se på displayet om det har vært en samtale.

Kan gå til retten

Blir du tatt i kontroll for å ha pratet i mobiltelefon, kan det hele løses med forenklet forelegg på stedet, men dersom du velger å ikke vedta dette, kan det gå så langt som til retten.

– Hvis man nekter dette, og senere å vedta det ordinære forelegget i etterkant av en anmeldelse, må det sendes til retten for at det skal avgjøres. Men det er ikke så mange saker som går så langt, sier Svalastog.

Han forteller at dersom det ikke blir enighet om personen har ringt, vil det da være aktuelt å gjøre avhør, og innhente data fra telefonselskapet. Det er ikke nødvendig med bilde- eller videobevis for en eventuell rettssak, forteller han.

– Det pleier å holde med forklaringen fra polititjenestemann, så lenge man kan forklarer seg om slikt som lysforholdene på stedet. Med kikkert har vi veldig god innsikt i bilen, sier Svalastog.

– Ser ut som om man ringer

– Prinsippet på kontroller er at vi stopper sjåfører vi mistenker at har gjort noe ulovlig. Når føreren sitter med hånden til hodet, ser det ut som om man ringer. Da vinkes også bilen inn.

Nekter sjåføren, er det vanlig praksis å sjekke anropsloggen, sier politioverbetjent Svein Engen ved Sørum lensmannskontor. Han understreker at de aldri bøtelegger noen de er usikre på.

Du kan lese mer om bil og trafikk på rb.no - her:

LES OGSÅ: Du får ikke bot før du prater