Finanstilsynet vurderer regulering etter Touchpay-svindel

Finanstilsynet ser alvorlig på at en rekke selskaper skal ha blitt svindlet av betalingsterminal-utleieren Touchpay og vurderer strengere regulering for å sikre at penger ikke havner på avveie.

KRAV: Finanstilsynet vurderer å innføre krav til selskaper som leverer betalingsterminalløsninger. (Foto: Sara Johannessen/NTB scanpix)
KRAV: Finanstilsynet vurderer å innføre krav til selskaper som leverer betalingsterminalløsninger. (Foto: Sara Johannessen/NTB scanpix)

Touchpay driver med kort- og langtidsutleie av betalingsterminaler som eies av bankenes betalingsterminalselskap Nets (tidligere Bankenes Betalingssentral BBS). En rekke selskaper mener de har blitt svindlet av Touchpay. Nets har svart med å stenge 250 av Touchpays terminaler.

Les også: 15 selskaper har anmeldt betalingsterminal-firma

Uten tilsyn

Betalingsterminalbransjen er i stor grad uregulert. Finanstilsynet vurderer å se nærmere på hva som kan gjøres for å hindre svindel.

– Som terminalleverandør er selskapene ikke konsesjonspliktige og således ikke underlagt noe tilsyn, sier Emil R. Steffensen, direktør for finans- og forsikringstilsyn i Finanstilsynet, til Dagens Næringsliv.

Les også: Touchpay-sjef tiltalt for tyveri

Har funnet regel-hull

Finanstilsynet mottok bekymringsmeldinger fra berørte selskaper 20. juni. Tilsynet sendte deretter et brev til Nets der de ber selskapet redegjøre for avtaleforholdene knyttet til terminalleverandørene og hvordan kontraktsvilkår følges opp. Nå har tilsynet mottatt redegjørelsen.

– Det kan se ut til at man her trenger nærmere oppfølging og mulig regulering, sier Steffensen.

Bankenes betalingsselskap Nets har besluttet å dekke tapene til kunder som er blitt svindlet av Touchpay. Nets vil sende regresskrav til Touchpay, men har ikke særlig tro på å få pengene tilbake.

– Vi mener fortsatt at vi ikke har noe juridisk ansvar i denne saken siden det er et forhold mellom Touchpay og deres kunder. Men når noen løper fra ansvaret, må andre tre inn. Vi oppfordrer bedriftene til å henvende seg til oss slik at vi kan dekke det tilgodehavende, sier Nets danske kommunikasjonsdirektør Søren Winge til NTB.

Foreløpig har 15 selskaper meldt seg, og rundt 25 firmaer kan ha blitt svindlet. Det nøyaktige erstatningsbeløpet er foreløpig ukjent, men Nets regner med at det dreier seg om omsetning for flere millioner kroner.

Oslo politidistrikt etterforsker saken som er knyttet til et kriminelt nettverk som har solgt 100 kilo gullbarrer til mottakere i Norge. To personer i dette nettverket er siktet for smugling av 41 kilo gull inn til Norge, og en annen er siktet for grov momssvindel knyttet til kjøp og salg av gull, skriver Aftenposten.

Touchpay har hatt kontrakt med Nets, tidligere Bankenes Betalingssentral (BBS). Firmaet har drevet med kort- og langtidsutleie av betalingsterminaler.

Nets, som eies av flere av Nordens største banker, har stengt 250 av Touchpays terminaler etter at omsetningen til mange av kundene forsvant. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2