Norske jordbærbønder gir seg – importen øker

Seks av ti norske jordbærprodusenter har de siste ti årene gitt opp. Stadig mer jordbær må importeres fordi produksjonen innenlands ikke dekker etterspørselen.

TRAPPER NED: Seks av ti norske jordbærbønder har gitt seg det siste tiåret. Nå står utenlandske jordbær for 75 prosent av jordbærene nordmenn spiser. (Foto: Stian Lysberg Solum/NTB scanpix)
TRAPPER NED: Seks av ti norske jordbærbønder har gitt seg det siste tiåret. Nå står utenlandske jordbær for 75 prosent av jordbærene nordmenn spiser. (Foto: Stian Lysberg Solum/NTB scanpix)

I 2001 hadde Norge drøyt 1.100 jordbærprodusenter. I fjor var det bare 449 jordbærbønder igjen her i landet, skriver Nationen.

Les også: Norske jordbær er forsinket

De store holder stand

Selv om antall produsenter har falt, øker produksjonen blant de gjenværende jordbærbøndene. Mens 60 prosent av jordbærprodusentene har gitt opp på ti år, har antall dekar med jordbærproduksjon bare gått ned med 3.000 i samme periode. I dag dyrkes det jordbær på 14.263 dekar her i landet.

Mange av dem som har gitt opp, har drevet for smått, mener Arvid Laksesvela i Grøntprodusentenes Samarbeidsråd (GPS).

Les også: Jordbærplukkere bæsjer i åkeren

Dyr produksjon

– Jordbærproduksjon er veldig dyr og arbeidskrevende. Bøndene må for eksempel tilrettelegge for sesongarbeidere med innkvartering, og været kan føre til dårlige inntekter flere år på rad, sier han.

Produksjonen innenlands er for liten og dekker ikke etterspørselen. Hvert år spiser hver av oss omtrent 4 kilo jordbær – totalt litt over 10.000 tonn. Importen i fjor var på 7.500 tonn. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2