Nye narkotiske stoffer bekymrer tollvesenet

Utviklingen i smugling av narkotiske stoffer bekymrer tolldirektøren. Nye syntetiske stoffer er vanskelige å oppdage og kan være livsfarlige.

NARKO: Utviklingen i smugling av narkotiske stoffer bekymrer tolldirektøren. Nye syntetiske stoffer er vanskelige å oppdage og kan være livsfarlige.  (Foto: Scanpix/Wikimedia Commons)
NARKO: Utviklingen i smugling av narkotiske stoffer bekymrer tolldirektøren. Nye syntetiske stoffer er vanskelige å oppdage og kan være livsfarlige. (Foto: Scanpix/Wikimedia Commons)

Tollvesenets beslagstatistikk for første halvår viser at antall beslag av narkotiske stoffer økte med 16 prosent i forhold til samme tid i fjor.

Beslagene av heroin og kokain går ned, mens amfetamin, hasj, marihuana og narkotiske tabletter øker – til dels betydelig. Det som bekymrer toll- og avgiftsdirektør Bjørn Røse mest er utviklingen innen import og beslag av nye syntetiske narkotiske stoffer.

LES OGSÅ: Her kommer bårene til Alta

– Det er anerkjent at dette er det skumleste utviklingstrekket vi står overfor både i Europa og i Norge, sier Røse til NTB.

De såkalte «Legal high»-produktene er utviklet i laboratorium, men er opptil hundre ganger sterke enn de organiske stoffene de etterligner.

LES OGSÅ: Sykkelgerilja vil forhindre ulykker

– De kan føre til akutt helsefare, sier Røse. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2