Norge vil ha returavtale med Somalia

Politiske samtaler er gjennomført for å få i land en avtale.

MOGADISHU: Regjeringen ønsker å sende somaliere tilbake til hovedstaden Mogadishu, om nødvendig med tvang. (Foto: GORAN TOMASEVIC/Reuters)
MOGADISHU: Regjeringen ønsker å sende somaliere tilbake til hovedstaden Mogadishu, om nødvendig med tvang. (Foto: GORAN TOMASEVIC/Reuters)

Den rødgrønne regjeringen ønsker å få en returavtale med Somalia. Sist uke møttes statssekretær Pål K. Lønseth (Ap) og Somalias innenriksminister Abdisamad Mo'allin Mohamud for å starte arbeidet.

LES OGSÅ: Norge utarbeider returavtale med Eritrea

Åpner for tvang

Ifølge VG ønsker regjeringen en ordning som gjør at asylsøkere fra Mogadishu og andre områder i Sør-Somalia kan sendes hjem med tvang om nødvendig.

– Det var et veldig godt møte. Vi diskuterte helt åpent de utfordringene Somalia står overfor og vår interesse i at vi har behov for å bevare asylinstituttet, det betyr også at de som får avslag skal returnere. Det betyr at vi trenger et samarbeid med retur, både frivillig og tvang, sier Lønseth.

Stor gruppe

Somaliere utgjør den største gruppen asylsøkere til Norge. Totalt kom det 1422 asylsøkere fra Somalia til Norge i 2011.

– Jeg ønsker tvangsreturer til Somalia. Til gjengjeld har vi sagt at vi kan være enige om å støtte gode prosjekter i landet, bekrefter Lønseth overfor avisen.

Regjeringens asylpolitikk har denne vinteren vært under sterk kritikk, ikke minst etter at en avtale ble inngått med Etiopia om tvangsretur. (©NTB)

LES OGSÅ: Mulu (18) vil heller dø enn å bli sendt hjem

Mer innhold fra TV 2