Hvert fjerde år skal noen av våre toppidrettsutøvere gjennomføre sin viktigste konkurranse. Da er ingenting er overlatt til tilfeldighetene – heller ikke maten.

Men det er ikke bare toppidrettsutøvere som har nytte av å spise sunt og næringsrikt. Det har alle vi alle.

Heldigvis er OL-maten er ingen hemmelighet lenger. Her er tre oppskrifter fra boken «Maks effekt», der kokken og ernæringsfysiologen deler noen av hemmelighetene bak våre gullhåp.

Disse skal representere Norge i London-OL

Frokost

Ingen toppidrettsutøvere dropper frokosten. Det bør heller ikke du gjøre!

Dette er frokostfavoritten når Olympiatoppens utøvere er på samling. Dessuten står det alltid en stor plastboks med müsli i kjøleskapet som kan settes frem hvis noen av utøverne har lyst på et mellommåltid.

Müsli passer perfekt som nistemat når du er på farten.

Les også: 6 tips til å lykkes med glutenfri bakst

KICKSTART: Frokostfavoritten når Olympiatoppens utøvere er på samling. (Foto: Fra boken "Maks effekt")

Müsli for toppidrettsutøvere

2 ½ dl 4-korn

2 ½ dl havregryn

4 dl eplejuice

1 eple

5 dl naturell yoghurt

1 banan i skiver

2 dl friske bær eller frukt i terninger

Slik gjør du:

Miks korn og gryn. Tilsett raspet eple og rør godt. La blandingen stå i kjøleskapet natten over. Frukt i terninger og bær røres inn i blandingen sammen med yoghurt. God frokost!

100 ting du må spise før du dør

Middag

Det er enklere å spise sunt hvis du ikke tar kostholdet på sparken, men har en plan for ditt totale matinntak i løpet av en dag og en uke.

Denne middagsretten er en av Aksel Lund Svindals favoritter, og er en av middagene han spiste under OL i Vancouver i 2010. Denne retten er altså en middag for de som går for gull!

GULLMENYEN: Denne retten spiste Aksel Lund Svindal under OL i Vancouver i 2010. (Foto: Fra boken "Maks effekt" )

Salmawok

600 g salmalaks

3 vårløk

1 ½ rød paprika

¼ hodekål

1 ½ rødløk

1 ts finhakket frisk ingefær

1 ts wasabi

5 ss soyasaus

1 ss sesamfrø

Finhakket koriander

Rapsolje til steking

Slik gjør du:

Gjør klar alle grønnsaker og laks før du begynner å steke. Rens og skjær vårløk, paprika, kål og rødløk i tynne strimler. Ingefæren finhakkes. Skjær salmalaks i tynne strimler. Ha olje i en wok eller vanlig stekepanne. Stek grønnsaker og ingefær på sterk varme i ca 2 min, rør hele tiden. Vend i laksebitene. Bland soya og wasabi og hell over. La det trekke i ett minutt. Ha i sesamfrø og bland forsiktig sammen. Ha på koriander rett før servering. Serveres med jasminris eller nudler.

Dessert

Å være toppidrettsutøver betyr ikke at man må unngå alle fristelser. Langt derifra. I boken «Maks effekt» er et av kapitlene viet desserter. Disse vaflene har en sunn vri; de inneholder havregryn og eple. Disse to ingrediensene gjør også at du kan droppe syltetøy hvis du vil.

Les også: Med disse styrkeøvelsene forbrenner du masse fett

GULLVAFLER: Litt sunnere vafler med havregryn og eple. (Foto: Fra boken "Maks effekt")

Vafler med havregryn og eple

3 egg

1 dl sukker

2 ½ hvetemel

1 ½ dl lettkokte havregyn

1 ½ ts bakepulver

1 ts vaniljesukker

1 ts kardemomme

6 dl helmelk

1 dl flytende bremykt

1 stort grønt eple

Pisk eggedosis av egg og sukker til den er lys og luftig, gjerne med kjøkkenmaskin. Bland hvetemel og havregryn med bakepulver, vaniljesukker og kardemomme. Ha melk og det tørre vekselvis i eggedosisen mens du fortsetter å vispe. Del eplet og riv det grovt på rivjern. Ha vet eple og bremykt i røren og rør for hånd til røren er godt blandet.

Nå er vaflene klare for steking!

Her er oppskriften på Wenches glutenfrie vafler