– Breivik ville overgå alle andre terrorister

Psykiaterne tolker det som et narsissistisk personlighetstrekk at Anders Behring Breivik ville begå en terrorhandling større enn alle andre før ham.

VILLE OVERGÅ ALLE: Psykiater Terje Tørrissen sier at en mulig forklaring på terroren 22. juli er at Breivik vil overgå alle tidligere terrorhandlinger.  (Foto: Junge, Heiko/NTB scanpix)
VILLE OVERGÅ ALLE: Psykiater Terje Tørrissen sier at en mulig forklaring på terroren 22. juli er at Breivik vil overgå alle tidligere terrorhandlinger. (Foto: Junge, Heiko/NTB scanpix)

Psykiater Terje Tørrissen og kollega Agnar Aspaas måtte forsvare sine konklusjoner for aktoratet da utspørringen om den andre sakkyndigrapporten startet i Oslo tingrett tirsdag.

I motsetning til Husby og Sørheim, konkluderes det med at Anders Behring Breivik er tilregnelig, men at han lider av en dyssosial og narsissistisk personlighetsforstyrrelse.

Tørrissen pekte på at en mulig forklaring er at Breivik vil overgå alle tidligere terrorhandlinger.

DIREKTE: Følg rettssaken i vårt livesenter

– Breivik tenker: «Jeg skal gjøre den største handlingen ever». Og det har han på en måte klart. Det kan også tilbakeføres til en narsissistisk, grandios tankegang «Dette skal jeg i alle fall klare». Der har vi både narsissisme og dyssosialitet i en eller annen forening, forklarte Tørrissen.

Tema framover

Tørrissen og kollega Aspaas understreker gang på gang at de ikke har det fulle svaret på hvordan Breivik kunne bli en massemorder, og at dette vil bli tema i måneder og år fremover.

LES OGSÅ: – Breivik kan ha vært sjalu på AUF

Han mener likevel at en tremånedersperiode med observasjon er altfor lite for å slå fast noe sikkert.

– Det vil kreves en jevnlig kontakt over flere år for å forklare alt dette, sa han.

– Ingen psykose

Hoveddommer Wenche Arntzen innledet spørsmålene til Tørrissen og Aspaas da retten ble satt. Hun var spesielt interessert i hvorfor Tørrissen følte behov for enda en samtale med Breivik etter at rettssaken hadde pågått i tre uker.

Tørrissen forklarte at han reagerte på at Breivik gjennom rettssaken klarte å holde på den følelsesløse fasaden. Han lurte på om Breivik satt i en slags boble. Han oppga at det 18 minutter og 51 sekunder lange møtet var avklarende.

LES OGSÅ: – Spilte for mye og godt til å være gal

– Han sier det samme som før, på samme måte og med samme valør. Han forteller åpent om hvilke inntrykk det som kommer fram i retten gjør på ham, sa Tørrissen.

Han kom til at ingenting hos Breivik representerte psykose, og at vurderingen av ham ble den samme som da konklusjonen ble trukket i mars.

Nettverk uviktig

Dommeren lurte også på hvordan de to psykiaterne stiller seg til påstandene om at Breiviks angivelige nettverk av tempelridder ikke eksisterer.

Aspaas svarte da at de to ikke har tatt stilling til om det fins en liten kjerne av sannhet eller om Breivik var helt alene om dette.

– Men denne storslåtte forestillingen, at det skulle være en slagkraftig paneuropeisk organisasjon, hvor store ødeleggelser kunne unngås hvis han kom i forhandlingsposisjon, denne mener vi er et viljestyrt påfunn fra hans side, forklarte Aspaas.

– Svarer bra for seg

Psykolog Pål Grøndahl mener tvilen til rettspsykiaterne bak rapporten som erklærer Anders Behring Breivik tilregnelig, er til det beste for saken.

Tirsdag ble Terje Tørrissen og Agnar Aspaas stilt til veggs av partene i terrorrettssaken.

– De svarer bra for seg ved at de åpner for debatt og tvil, sier Grøndahl til NTB.

Torgeir Husby og Synne Sørheim, psykiaterne bak den første rapporten som erklærer Breivik utilregnelig, står hardere ved sin konklusjon enn den siste psykiaterduoen.

– Skråsikre sakkyndige kan føre til miskommunikasjon i retten og enkelte av juristene kan bli irriterte, men samtidig kan selvsikkerhet virke besnærende. Personlig liker jeg bedre den reflekterende tvilen fordi det gir mulighet til kontradiksjon, sier Grøndahl og legger til at de ved å være åpne om tvilen også stiller seg laglig til for hogg.

– Men psykiatrisk diagnostisering er ikke hogd i stein, og de sakkyndige skal overlate til retten å bestemme.

(©NTB)