Norge EU-tilpasser seg i rekordfart

Hittil i år har Norge innført 274 nye regler fra EU. Vanligvis ligger snittet på rundt 300 i året.

KJØTT  OG OSTESTRID: Regjeringen har hisset på seg EU etter at de denne uken foreslo å heve tollmurene for en rekke kjøtt  og osteprodukter. Sjømatnæringen og økonomieksperter frykter straffetoll på varer Norge selv eksporterer. (Foto: SCANPIX)
KJØTT OG OSTESTRID: Regjeringen har hisset på seg EU etter at de denne uken foreslo å heve tollmurene for en rekke kjøtt og osteprodukter. Sjømatnæringen og økonomieksperter frykter straffetoll på varer Norge selv eksporterer. (Foto: SCANPIX)

Årsaken er at EU i november i fjor krevde at EØS-landene skulle få fortgang i innføringen av rundt 500 små og støre direktiv som ennå ikke var lagt inn i avtalen.

Fredag blir 49 nye EU-regler lagt inn i EØS-avtalen. Blant reglene som blir innført, er det omstridte direktivet om audiovisuelle medietjenester, som gir TV-stasjoner som ikke sender fra Norge, lov til å sende alkoholreklame i norske kabel-tv-nett, skriver Nationen.

LES OGSÅ: Sp-topp med knusende kritikk av regjeringen

Leder Per Sjaastad i EØS-seksjonen i Utenriksdepartementet mener at selv om Norge ikke har fått gjennomslag for et unntak i TV-direktivet, er det Norges klare oppfatning at direktivet kan tolkes slik at forbudet mot alkoholreklame i sendinger fra utlandet rettet mot Norge, fortsatt kan opprettholdes.

Blant EU-reglene som det står igjen å innføre, er blant annet datalagringsdirektivet, bankinnskuddsdirektivet og det tredje postdirektivet.

Norge jobber for å få unntak i bankinnskuddsdirektivet og har sagt nei til postdirektivet. Datalagringsdirektivet er imidlertid vedtatt innført i Norge, men det har Island nektet å innføre. I Norge er iverksettingen utsatt inntil videre fordi regjeringen trenger mer tid på å utrede hvem som skal ta regningen.

LES OGSÅ: Ny rekordmåling for Høyre

(©NTB)

Mer innhold fra TV 2