Høyre og Frp vil kutte landbruksbyråkrati

Høyre og Fremskrittspartiet mener det er mulig å kutte fire milliarder kroner i landbruksbyråkratiet.

REKORDIMPORT: Vi importerer stadig mer mat, og markedsandelen norske varer krymper. Spesielt økningen i importen av jordbruksrelatert mat og drikke har vært ekstrem. 
 (Foto: Kyrre Lien/SCANPIX)
REKORDIMPORT: Vi importerer stadig mer mat, og markedsandelen norske varer krymper. Spesielt økningen i importen av jordbruksrelatert mat og drikke har vært ekstrem. (Foto: Kyrre Lien/SCANPIX)

De to partiene er enige om å redusere overføringsnivået til jordbruket, starte tilpassing til et redusert importvern og strukturrasjonalisere for å få billigere varer. Det kommer fram i innstillingen til jordbruksoppgjøret i næringskomiteen på Stortinget.

Høyre og Frp går samtidig inn for en omfattende deregulering, og partiene utelukker ikke at byråkratikostnadene kan kuttes med 4 milliarder kroner, skriver Nationen.

– Det er blitt hevdet at 4 milliarder er mulig. Vi vil ikke binde oss til et beløp, men 4 milliarder kroner gir et godt bilde av at det er mye å spare, sier næringspolitisk talsmann Svein Flåtten i Høyre.

LES OGSÅ: Bønder har mindre makt med Sp i regjering

Industri- og landbrukspolitisk talsmann Torgeir Trældal i Frp tror beløpet kan være enda større. Han er fornøyd med samarbeidet mellom de to partiene.

– Ved et regjeringsskifte blir det lett å bli enig med Høyre på landbruk, sier Trældal.

Bondelaget skjelver.

– Hvis vi skal ha europeiske priser med vårt kostnadsnivå, blir konsekvensene dramatiske. Og mer mat på norske ressurser blir det i alle fall ikke, sier Bondelagets leder Nils T. Bjørke.

Bjørke tror forslaget om tollkutt kan utradere norsk korndyrking. Han mener imidlertid at forslaget om mindre byråkrati høres bra ut, men han minner på at det gjerne er en grunn til at ordningene eksisterer.

LES OGSÅ: Bøndene: – Dei lagar ikkje brunost i Spania

(©NTB)

Mer innhold fra TV 2