Snart spiser du disse til middag
Ekspertene spår at mer og mer middagsmat i framtiden lages av insekter.
Middagskjøttboller lagd av mark. Kveldssnacksen av friterte gresshopper og maur. Kjæledyrene i familien får proteinfôr lagd av billelarver. Det skjer i nær framtid, spår ekspertene.
Mange steder i verden er det dagligdags å spise insekter, og nå begynner Vesten å komme på gli.
– Fantastisk proteinkilde
– Insekter er en fantastisk proteinkilde og vi ønsker å inkorporere det i skandinavisk mat, sier sjefkokk Lars Williams ved NFL til NTB.
Denne uka besøker kokker fra Nordic Food Laboratory (NFL) Nederland for å lære mer om tilberedelsesmetoder og muligheter for utvikling av insektbaserte retter i Skandinavia.
Erfaringene fra Nederland skal de ta med seg tilbake og bruke i utviklingen av mulige råvarekilder for nye smaker.
Larver og gresshoppearter krever visstnok mye bearbeidelse for å få en smak som appellerer til skandinaviske ganer.
– Vi har fått enormt med oppmerksomhet etter bokutgivelsen, og nå er en engelsk og kanskje en japansk oversettelse på vei.
LES OGSÅ: Forsker: – Spis insekter – redd planeten
– Insekter er supermat. Det er løsningen på flere av verdens største problemer, og det er kun et spørsmål om tid før vi blir nødt til å¨ta det inn over oss.
Psykologiske sperrer
– Insekter er uslåelige. De reproduserer seg raskt, i stort antall og på svært små arealer. Ikke minst er de ekstremt miljøvennlige, fordi de kan leve av det vi kaster. Det er billig, tilgjengelig og etterlater et minimalt CO2-fotavtrykk sammenlignet med produksjon av fisk, fjærkre og kjøtt, sier han.
– Ni av ti syns larvekjøttbollene smakte best, sier han.
– Den største utfordringen er de psykologiske sperrene folk har mot å spise insekter. For å nå de store massene, må dette lanseres som delikatesser, sier van Huis.
Sjefkokk Williams fra NFL ser en utfordring i å gjøre insektene delikate. Ettersom skandinaviske insekter er litt små, krever det litt ekstra å finne arter som egner seg.
– Du vil ikke at folk skal velge en rett med insekter for å teste seg selv, som en engangsopplevelse. Du vil at de skal syns at det smaker så godt at de vil spise det igjen og igjen, sier han.
(©NTB)