Snart spiser du disse til middag

Ekspertene spår at mer og mer middagsmat i framtiden lages av insekter.

UVANT: Mark er både godt og miljøvennlig mener ekspertene.
UVANT: Mark er både godt og miljøvennlig mener ekspertene.

Middagskjøttboller lagd av mark. Kveldssnacksen av friterte gresshopper og maur. Kjæledyrene i familien får proteinfôr lagd av billelarver. Det skjer i nær framtid, spår ekspertene.

Mange steder i verden er det dagligdags å spise insekter, og nå begynner Vesten å komme på gli.

– Fantastisk proteinkilde

– Insekter er en fantastisk proteinkilde og vi ønsker å inkorporere det i skandinavisk mat, sier sjefkokk Lars Williams ved NFL til NTB.

Denne uka besøker kokker fra Nordic Food Laboratory (NFL) Nederland for å lære mer om tilberedelsesmetoder og muligheter for utvikling av insektbaserte retter i Skandinavia.

Erfaringene fra Nederland skal de ta med seg tilbake og bruke i utviklingen av mulige råvarekilder for nye smaker.

INSEKT-SNACK: Melorm-konfekt. (Foto: Jerry Lampen)
INSEKT-SNACK: Melorm-konfekt. (Foto: Jerry Lampen)
Williams holder en knapp på skandinaviske maur, som skal være svært så smaksrike.

Larver og gresshoppearter krever visstnok mye bearbeidelse for å få en smak som appellerer til skandinaviske ganer.

– Vi har fått enormt med oppmerksomhet etter bokutgivelsen, og nå er en engelsk og kanskje en japansk oversettelse på vei.

LES OGSÅ: Forsker: – Spis insekter – redd planeten

– Insekter er supermat. Det er løsningen på flere av verdens største problemer, og det er kun et spørsmål om tid før vi blir nødt til å¨ta det inn over oss.

Psykologiske sperrer

– Insekter er uslåelige. De reproduserer seg raskt, i stort antall og på svært små arealer. Ikke minst er de ekstremt miljøvennlige, fordi de kan leve av det vi kaster. Det er billig, tilgjengelig og etterlater et minimalt CO2-fotavtrykk sammenlignet med produksjon av fisk, fjærkre og kjøtt, sier han.

– Ni av ti syns larvekjøttbollene smakte best, sier han.

– Den største utfordringen er de psykologiske sperrene folk har mot å spise insekter. For å nå de store massene, må dette lanseres som delikatesser, sier van Huis.

Sjefkokk Williams fra NFL ser en utfordring i å gjøre insektene delikate. Ettersom skandinaviske insekter er litt små, krever det litt ekstra å finne arter som egner seg.

– Du vil ikke at folk skal velge en rett med insekter for å teste seg selv, som en engangsopplevelse. Du vil at de skal syns at det smaker så godt at de vil spise det igjen og igjen, sier han.

(©NTB)

Mer innhold fra TV 2