Det spøker for homofile vielser i Norge

Den norske kirke utsetter igjen å ta stilling til om homofile skal få gifte seg i kirken. Åpen kirkegruppe for lesbiske og homofile kaller behandlingen «feig og pinlig».

UTSETTES:Kirkerådet vil vente med å ta stilling til om homofile par faktisk skal kunne gifte seg i kirken, men mange prester krever en avgjørelse nå.  (Foto: Larsen, Håkon Mosvold/NTB scanpix)
UTSETTES:Kirkerådet vil vente med å ta stilling til om homofile par faktisk skal kunne gifte seg i kirken, men mange prester krever en avgjørelse nå. (Foto: Larsen, Håkon Mosvold/NTB scanpix)

Bispemøtets preses, Helga Haugland Byfuglien, leder utvalget som skal «utrede premisser for en kirkelig samlivsetisk tenkning og veiledning». De skulle levert sin innstilling om vielser for homofile 1. oktober i fjor, men utsatte det til juni i år. Nå er det satt ny frist til september. Om de er positive til at homofile skal få gifte seg i kirken, vil det fremdeles ikke kunne bli en realitet før Kirkemøtet har sagt ja, tidligst i 2015

– Det er helt åpent om det blir noen vigselsliturgi for likekjønnede par. Det er ikke bare spørsmål om år, men om kirken skal innføre en slik liturgi, sier Byfuglien til Vårt Land.

LES OGSÅ: Historisk lov i Danmark: Nå kan Steen og Stig gifte seg

– Feig kirke

Leder Geir Wiknes i Åpen Kirkegruppe for lesbiske og homofile er skuffet:

– Det er en feig kirke som viser ansikt her. I Sverige og Danmark har kirken på kort tid klart å etablere en ordning for likekjønnede ekteskap. Hvorfor får de ikke til det i Norge, sier han til NTB.

LES OGSÅ: Homofile får trolig gifte seg i kirken

– Har sagt litt ja til homofilt ekteskap

Han syns det er ille at Byfuglien nå setter spørsmålstegn ved om det i det hele tatt blir kirkelige vielser for homofile:

– Dette er feigt og et signal om at hun er i ferd med å gi opp. Da hun ble utpekt til preses sa hun at saken var overmoden og at hun ville ha en ordning fort. Det er veldig trist at hun ikke lenger kan stå for det samme som hun sa den gangen.

– Kirken har sagt ja til homofil, men bare litt, liksom. Det er lett å bli oppgitt, sier Wiknes. (©NTB)

LES OGSÅ:Mener kirkebryllup bør avskaffes

Mer innhold fra TV 2