Liberisk politi etterforsker Breivik-kontakt

Liberisk politi har satt i gang etterforskning av mannen Anders Behring Breivik overførte penger til i Liberia i 2002.

Anders Behring Breivik i rettssal 250 tirsdag under sjette uke i rettssaken der Breivik står tiltalt for terrorangrepet i Oslo og på Utøya 22. juli 2011. (Foto: Sørbø, Krister/NTB scanpix)
Anders Behring Breivik i rettssal 250 tirsdag under sjette uke i rettssaken der Breivik står tiltalt for terrorangrepet i Oslo og på Utøya 22. juli 2011. (Foto: Sørbø, Krister/NTB scanpix)

Breivik selv har påstått av han reiste til Liberia for å møte en «serbisk krigshelt», som han påstår var sentral i dannelsen av Knights Templar-nettverket han har omtalt.

LES OGSÅ: – En sydende pøl av hat

Liberia-kontakten

I Liberia overførte Breivik 4.400 og 5.000 dollar til en konto i banken Liberian Bank for Development and Investment. Kontoen tilhørte en mann med navnet Alpha Kallon. Etter overføringene ringte Breivik flere ganger til et liberisk mobiltelefonnummer, men uten å få svar, skriver Dagbladet.

Kallon som norsk politi mener befinner seg i USA, kan trolig sitte med informasjon om hva Breivik egentlig gjorde i Liberia.

LES OGSÅ: Fengselet leier folk til sosial omgang med Breivik

LES OGSÅ: Breivik kalt «anus» av vennene

– Hvitvaske en halv million

Breivik har forklart at pengeoverføringen ble gjennomført for å gi ham en livslinje i Liberia, ved å etablere et alternativt nettverk.

– Dette kunne han trenge dersom hans forventninger til møtet med serberen ikke stemte, og han derfor trengte et kontaktnett for å komme seg vekk derfra, sier forsvarer Tord Jordet. Han sier forsvarerteamet ikke er kjent med at det foreligger informasjon om hvor denne kontaktpersonen befinner seg i dag.

– Formålet med reisene var å tjene penger. Han dro til Liberia for å kjøpe diamanter, og formålet med turene til Baltikum var å hvitvaske en halv million kroner, oppsummerte politioverbetjent Vidar Sæther fra Kripos i retten onsdag. Sæther har skrevet en egen rapport om Breiviks tilknytning til det angivelige Knights Templar-nettverket. (©NTB)

LES OGSÅ: Breivik: – Det vil komme et nytt angrep innen ett år og tre måneder