Slakter politiets 22. juli-evaluering

Politiets Fellesforbund mener Sønderland-utvalgets evaluering av 22. juli har klare svakheter og mangler. Politifolk generelt mener Politidirektoratet burde vært mer selvkritiske.

SLAKTES: Rapporten til Sønderland utvalget slaktes av politiet selv. Her fra presentasjonen. Fra venstre; leder av utvalget Olav Sønderland,  politidirektør Øystein Mæland og politimester i Oslo Anstein Gjengedal. (Foto: Aas, Erlend/NTB scanpix)
SLAKTES: Rapporten til Sønderland utvalget slaktes av politiet selv. Her fra presentasjonen. Fra venstre; leder av utvalget Olav Sønderland, politidirektør Øystein Mæland og politimester i Oslo Anstein Gjengedal. (Foto: Aas, Erlend/NTB scanpix)

Politiforbundet mener det er spesielt på to vesentlige punkter at politiets egen evaluering ikke er god nok, skriver VG.

Den ene innvendingen er at det ikke ble foretatt noen vurdering og analyse av terrorhandlingene i et forebyggende lys, altså om Anders Behring Breivik kunne vært avslørt mens han planla og forberedte terrorhandlingene.

Etterspør selvkritikk

Politiets Fellesforbund mener den andre store svakheten er at utvalget så kategorisk fastslår at oppmøtested og kommunikasjonsproblemer ikke hadde noen avgjørende betydning for når og hvordan politiet kom seg over til Utøya.

– Når det gjelder det som skjedde på og rundt Utøya, er tilbakemeldingene at vi burde vært mer selvkritiske og ikke så kategorisk avvist at oppmøtested, varsling og kommunikasjon hadde noen betydning for utfallet, sier forbundsleder Arne Johannessen.

Møter 22. juli-kommisjonen

Johannessen og Ove Sem i Politiets Fellesforbund møter onsdag 22. juli-kommisjonen for å legge fram synspunktene til de ansatte i politiet. Der legger de fram en liste over 28 såkalte forbedringspunkter. (©NTB)