Mange barn blant de 90 drepte i Syria

Tallet på drepte etter angrepet fra syriske sikkerhetsstyrker i landsbyen Houla i Syria fredag, har steget til 90, ifølge aktivister.

ADVARER: ¿ De som bruker vold for å fremme sin sak, vil skape mer ustabilitet, mer usikkerhet og kan føre landet inn i borgerkrig, advarer den norske generalmajoren Robert Mood. (Foto: Scanpix)
ADVARER: ¿ De som bruker vold for å fremme sin sak, vil skape mer ustabilitet, mer usikkerhet og kan føre landet inn i borgerkrig, advarer den norske generalmajoren Robert Mood. (Foto: Scanpix)

– Syriske sikkerhetsstyrker har massakrert mer enn 90 personer, inkludert 50 barn, i byen Houla, sier eksilgruppen Syrisk observatorium for menneskerettigheter lørdag.

Fredag kveld meldte gruppen at minst 50 personer var drept. Tallene er ikke bekreftet fra andre kilder.

Angrepet, som startet fredag kveld, fortsatte langt ut i nattetimene, ifølge Rami Abdel, som jobber for gruppen. Ifølge menneskerettsgruppen flykter mennesker nå fra Taldu-landsbyen i Houla i frykt for nye angrep.

Mange barn drept

På nettstedet YouTube er det lagt ut amatørvideoer fra Houla som viser grusomme bilder av barn som ligger døde på bakken med ødelagte kropper.

– Mer enn 110 personer ble drept, halvparten av dem barn, av syriske sikkerhetsstyrker i Houla. Noen av ofrene ble truffet av kraftige våpen, mens andre, hele familier, ble massakrert, sier SNCs talskvinne Basma Kodmani i en uttalelse lørdag.

– Syrias nasjonale råd oppfordrer FNs sikkerhetsråd til å innkalle til krisemøte for å vurdere situasjonen i Houla og avgjøre FNs ansvar i lys av slike massedrap, fordrivelser og tvungen migrasjon fra hele nabolag, sier hun.

Massakre

Syrisk observatorium for menneskerettigheter mener det internasjonale samfunnet står stille og ser på «massakrene utført av syriske sikkerhetsstyrker».

Tidligere fredag kom det meldinger om en rekke andre sammenstøt rundt om i Syria, som skal ha kostet flere titalls mennesker livet.

De siste voldsepisodene skjer samtidig med at FNs Syria-utsending Kofi Annan legger siste hånd på planene om et nytt besøk til Syria, nesten halvannen måned etter at en våpenhvile i det uroherjede landet skulle ha trådt i kraft.

Ifølge syriske aktivister har mer enn 12.600 mennesker mistet livet i konflikten i Syria, mens FN mener at rundt 10.000 er drept.

Den norske generalmajoren Robert Mood kaller drapene i byen en brutal tragedie.

– De som bruker vold for å fremme sin sak, vil skape mer ustabilitet, mer usikkerhet og kan føre landet inn i borgerkrig, advarer Mood.

Statlige medier mener på sin side at «væpnede terroristgjenger» står bak drapene.

– Omstendighetene som førte til disse tragiske drapene, er fortsatt uklare. Uansett hvem som startet, uansett hvem som svarte på, uansett hvem som utførte denne forkastelige voldshandlingen, bør holdes til ansvar, sier Mood.

(©NTB)

Mer innhold fra TV 2