Disse blir tatt ut hvis det blir streik

Lønnshopp etter foreldrepermisjon er ett av kravene som ligger på bordet i den statlige meklingsinnspurten.

STREIK: Parkeringsvakter, lærere og Tollvesenet er blant de som blir tatt ut i streik hvis partene ikke kommer til enighet. (Foto: NTB SCANPIX / COLOURBOX)
STREIK: Parkeringsvakter, lærere og Tollvesenet er blant de som blir tatt ut i streik hvis partene ikke kommer til enighet. (Foto: NTB SCANPIX / COLOURBOX)

Partene i lønnsoppgjøret i stat og kommune har tatt fatt på meklingsinnspurten.

LO, Unio og YS krever et automatisk lønnsopprykk for arbeidstakere som har vært i foreldrepermisjon i minst seks måneder.

Lønnsforskjeller skyldes permisjoner

Kravet presenteres som et likelønnstiltak fordi kvinner tar lengst permisjon. Det anslås at om lag en tredel av lønnsforskjellene mellom menn og kvinner har sammenheng med permisjonsfravær.

LES OGSÅ: Streik kan gi stengte skoler og barnehager torsdag

Kravet ble også fremmet ved lønnsoppgjøret i 2010, uten at det fikk gjennomslag. Krav om lønnet permisjon for nødvendig omsorg til nær familie, er også spilt inn i meklingen. Til dette formålet krever arbeidstakerorganisasjonene en rett til inntil ti dager fri uten lønn. Samtidig vil de at antallet betalte velferdspermisjonsdager økes fra tolv til fjorten.

Reel streikefare

Det er også fremmet krav om å øke antallet dager med tjenestefri for statsansatte over 62 år, fra dagens åtte til ti.

– Når vi nå kommer til sluttspurten er økonomien det tøffeste. Streikefaren er reell, men vi jobber intenst for å komme fram til en løsning, sier Folkestad.

LES OGSÅ: Fare for streik i staten

Meklingsfristen i lønnsoppgjøret for de ansatte i staten og kommunene utløper ved midnatt natt til torsdag, men det er tradisjon for at det mekles en god stund på overtid.

– Som vanlig er det spilt inn mange temaer i meklingen. Ingen krav er trukket, og det står både om lønn, penger og prinsipper, sa riksmekler Kari Gjesteby til NTB før innspurten tok til for alvor.

Gjesteby er mekler i statsoppgjøret, som er såkalt frontfag i offentlig sektor. Rammen her vil sette en standard for organisasjonene i kommuneoppgjøret, der Reidun Wallevik er mekler. Først torsdag morgen starter innspurten i det siste tariffområdet i offentlig sektor, nemlig Oslo kommune, der Geir Engebretsen er mekler.

Lærere, parkeringsvakter og sykehjem

Unio – som blant annet organiserer lærere og førskolelærere – har tatt ut 8.500 ansatte ved 459 virksomheter i 14 kommuner. Blant dem er Bergen, Oslo, Tromsø og Trondheim. Her vil en rekke skoler og barnehager holde stengt dersom det blir streik.

LOs største forbund i offentlig sektor, Fagforbundet, har tatt ut ansatte i så å si alle norske kommuner. I første omgang rammes kommunal administrasjon, parkeringsselskap, renovasjon og havnevesen.

LES OGSÅ: Unio krever garantilønn på 435.000 kroner

En streik vil berøre tilbudet ved flere sykehjem og innholdet i hjemmetjenestene. Flere departementer, direktorater og offentlige etater vil også bli rammet, i likhet med høyskoler og universiteter.

Må flytte fangene

Et forsinket skatteoppgjør kan bli resultatet av en streik blant de ansatte i Skatteetaten. Cruisetrafikk, øvrig skipsfart og oljeraffineriet på Slagen vil også få problemer fordi ansatte i lostjenesten i Oslofjorden tas ut i streik.

Politiet, værvarslingen på Vestlandet, Tollvesenet og Kriminalomsorgen vil også rammes, blant annet ved at innsatte ved Bjørgvin fengsel må flyttes til andre fengsler. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2