Kulturarv ødelagt i jordskjelv i Italia

Da panikken hadde lagt seg etter jordskjelvet som rammet Nord-Italia, begynte folk i området å ta inn over seg omfanget av skadene. Samtidig kom det etterskjelv.

I Finale Emilia kollapset et tårn og raste ned over biler som sto parkert ved siden av.
I Finale Emilia kollapset et tårn og raste ned over biler som sto parkert ved siden av.

Innbyggerne i en rekke byer i den nordøstlige Emilia-Romagna-regionen var sterkt preget av jordskjelvet som rammet natt til søndag.

– Jeg følte at huset danset rundt. Det var kaos. Vi løp i alle retninger, forteller 68 år gamle Claudio Bignami om nattens drama.

Seks personer mistet livet som følge av jordskjelvet, og i tillegg er minst 50 skadd, de fleste av dem lettere. Fire av de omkomne jobbet nattevakt på forskjellige fabrikker i området da de ble rammet av skjelvet.

Flere ble innesperret

Flere mennesker ble også innesperret i sammenraste bygninger.

Noen nordmenn opplevde dramatikken på nært hold. Nanny Natali har bodd i byen Mirandola i 25 år, men rømte ut av huset sitt i bare pysjen natt til søndag.

– Klokken fire ble jeg vekket av at sengen ristet kraftig. Det var masse bråk fra møbler som flyttet seg og glass som knuste. Jeg kom meg opp av sengen, tok med meg hunden og løp ned i første etasje, sier Natali til TV 2.

En kvinne legges på båre etter jordskjelvet som rammet Finale Emilia.
En kvinne legges på båre etter jordskjelvet som rammet Finale Emilia.

– Vi har i praksis mistet hele vår kunstneriske arv, sier Alberto Silvestri, ordfører i byen.

De største ødeleggelsene var i San Felice og Finale Emilia, men også byen Ferrara, som står på UNESCOs verdensarvliste, ble rammet.

I Sant'Agostino skal en kirkeklokke ha løsnet fra tårnet.

– Ifølge de første meldingene er skaden på kulturarv betydelig, sa det italienske kulturdepartementet søndag formiddag.

I tillegg førte etterskjelv til ytterligere skader på bygninger som allerede hadde fått hard medfart i det første skjelvet.

– Vi kommer aldri til å klare å bygge det opp igjen, sukker Flaudio Fabbri, en arkitekt fra Modena som hadde jobbet med restaureringen.

I Burana raste en silo i bakken.
I Burana raste en silo i bakken.

– Vi hadde til og med en internettkampanje for å få inn penger til å gjenopprette terrakottagulvet. Mange lokale innbyggere bidro, forteller arkitekten videre.

Hørte rop om hjelp

Fra den lille byen Sermide, mellom Bologna og Verona, kom det meldinger om at et tak hadde rast sammen. Folk på stedet hørte en kvinne rope om hjelp inne fra den ødelagte bygningen.

Også i området ved byen Bondeno skal folk ha blitt innesperret. Midt i all tragedien var det også enkelte lysglimt søndag. En fem år gammel jente ble gravd fram i live fra sitt sammenraste hjem i nærheten av Finale Emilia.

Tidligere på natten rystet et jordskjelv på 4,1 Lombardia-regionen rundt Milano, ifølge AFP.

Om lag 3.000 personer ble evakuert fra sine hjem i Emilia-Romagna-regionen, opplyser sivilforsvaret.

Helsepersonell ved flere sykehus valgte å evakuere pasienter i tilfelle også disse bygningene skulle rase sammen.

Forrige gang et stort jordskjelv rammet Italia, var i 2009, da nesten 300 mennesker omkom i byen L'Aquila i den sentrale delen av landet.

Italias statsminister Mario Monti kommer til å reise hjem fra NATO-toppmøtet i Chicago tidligere enn planlagt på grunn av skolebombingen og jordskjelvet i Italia.

– På grunn av de alvorlige hendelsene som dere kjenner godt til, kommer han til å delta den første arbeidsdagen, mens utenriksminister Giulio Terzi vil representere ham på dag to, sa Montis talskvinne søndag. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2