Bøndenes priser raser – men ikke for forbrukerne

I løpet av de siste 25 årene har prisene på norske bønders varer gått kraftig ned, uten at forbrukerne har merket noe til det. Fortjenesten beholdes nemlig av matvarekjedene.

DEMONSTRERTE: Sinte bønder stengte E 39 med traktorer på Krossmoen, Helleland sør i Rogaland. Det ble etterhvert lange køer på stedet. Det ble delt ut egg og flygeblader. (Foto: Hofsmo, Sigbjørn/NTB scanpix)
DEMONSTRERTE: Sinte bønder stengte E 39 med traktorer på Krossmoen, Helleland sør i Rogaland. Det ble etterhvert lange køer på stedet. Det ble delt ut egg og flygeblader. (Foto: Hofsmo, Sigbjørn/NTB scanpix)

Bøndene får stadig mindre igjen for varene de selger, skriver Klassekampen.

Regnet i 2011-priser fikk en bonde 46 kroner kiloen for grisekjøtt i 1987. I 2011 fikk bonden 24 kroner for det samme kjøttet. I samme periode har prisene på lam og storfe gått ned med henholdsvis 25 og 29 prosent, viser tall fra Nortura og Statens landbruksforvaltning.

LES OGSÅ: Bondeungdom sperret veien – bilistene ble rasende

Men prisnedgangen har ikke kommet norske forbrukere til gode.

Han mener det er en sammenheng mellom prisutviklingen og maktkonsentrasjonen i norsk dagligvarehandel og viser til at i Norge er det fire store kjeder som kontrollerer 99 prosent av matmarkedet.

Flaten møter kraftig motstand fra sine synspunkter hos Thomas Angell, direktør for handel i arbeidsgiverorganisasjonen Virke.

LES OGSÅ: Ordfører fikk protest-ku på døra

– Her er han på ville veier. I fjor så vi for eksempel at matprisene i butikk økte med 1,1 prosent, mens prisene fra næringsmiddelindustrien økte med 2,2 prosent, sier Angell, som ikke ønsker at bøndene skal få høyere priser for sine varer, men heller få tilskudd over statsbudsjettet.

Nationen skriver onsdag at bruddet kunne ha vært unngått hvis staten hadde vært villig til å gi norske bønder bedre tollvern, selv om dette punktet i utgangspunktet ikke var knyttet til jordbruksforhandlingene. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2