Norske barn er Europas sunneste

To av ti barn mellom ti og tolv år her i landet er overvektige, ifølge en fersk undersøkelse. Likevel er norske barn de sunneste i Europa.

RELATIVT SUNNE: To av ti barn mellom ti og tolv år her i landet er overvektige, viser en undersøkelse. ILLUSTRASJONSFOTO. (Foto: Colourbox)
RELATIVT SUNNE: To av ti barn mellom ti og tolv år her i landet er overvektige, viser en undersøkelse. ILLUSTRASJONSFOTO. (Foto: Colourbox)

Det norske samfunnet er et fedmefremmende samfunn, mener doktorgradsstipendiat Frøydis Vik. Av norske barn mellom ti og tolv år er 21 prosent overvektige, 4 prosent lider av fedme, ifølge en ny europeisk undersøkelse. Sammenlignet med andre europeiske land er situasjonen imidlertid ikke så gal – spesielt ikke i forhold til Hellas, hvor nær halvparten av barn i samme aldersgruppe kommer i kategorien fedme/sykelig overvekt.

– Overvekt er et stort problem også i Norge, særlig blant voksne, sier Vik til Aftenposten.

LES OGSÅ: – Barn vil ikke ha tykke venner

– Sammenlignet med Hellas blir det ikke så galt. Vi må ha gjort noe riktig likevel, sier Vik, som er en av to forskere bak den norske delen av undersøkelsen.

Undersøkelsen er finansiert av EU og konkluderer med at norske barn mellom ti og tolv år beveger seg mer og spiser sunnere enn barn ellers i Europa. 7.000 barn i sju land er omfattet av undersøkelsen.

LES OGSÅ: – Foreldre ser ikke barns overvekt

– Vi har satset på både sunt kosthold i skolen og barnehagen, blant annet med gratis skolefrukt. Vi ser også at norske skoler har gode muligheter for kroppsøving og fysisk aktivitet både inne og ute sammenlignet med skoler i andre land, sier Vik. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2