Aasrud om terrorrettssaken: – Prøver å unngå TV

Administrasjonsminister Rigmor Aasrud (Ap) føler et sterkt ubehag og får «en klump i magen» når Breivik-saken går detaljert inn på hva som skjedde i regjeringskvartalet 22. juli.

Administrasjonsminister Rigmor Aasrud føler et sterkt ubehag når det kommer frem detaljer om regjeringskvartalet i 22. juli rettssaken. Her fra befaring i regjeringskvartalet 11. oktober i fjor. (Foto: Scanpix)
Administrasjonsminister Rigmor Aasrud føler et sterkt ubehag når det kommer frem detaljer om regjeringskvartalet i 22. juli rettssaken. Her fra befaring i regjeringskvartalet 11. oktober i fjor. (Foto: Scanpix)

– Det kommer veldig tett på. Jeg kommenterte saken på fjernsyn den dagen den åpnet, men bestemte meg for ikke å følge hver eneste forklaring og utbretting. Jeg ønsket rett og slett å ha saken på litt avstand, sier Aasrud til NTB.

Hun deltok tirsdag formiddag i en debatt i Stortinget om arbeidet med å fjerne grensehindre i Norden, et tema som står terrorsaken fjernt. Og hun hadde ikke til hensikt å haste tilbake til kontoret for å lese seg opp og høre forklaringene til sikkerhetsvaktene i retten.

Følg rettssaken direkte i TV 2s livesenter

– Jeg følger ikke rettsprosessen på den måten, sier Aasrud.

– Mange melder at det er overraskende få som følger det tett. Vi har et godt opplegg for dette, der det tas hensyn til dem som føler at de må få med seg mye, og dem som ønsker å bli skjermet, sier administrasjonsministeren.

TV-apparater flere steder i departementene

Det er satt opp TV-apparater flere steder i departementene, men ikke slik at alle får bildet i fleisen når de kommer inn på et pauserom. Bedriftshelsetjenesten er forberedt på at noen kan få behov for ekstra pleie og omsorg.

– Det ser ut til at de ansatte i Justisdepartementet følger saken tettest. Men de holdt jo til i høyblokka og hadde både drepte og skadde blant sine. Så er det ikke underlig at de har et helt spesielt forhold til terrorsaken, sier Aasrud.

– Utredningen av ulike alternativer er i gang. Det skal være en bred og åpen prosess, der mange parter skal komme med innspill, sier hun.

LES OGSÅ: Liv hadde siste dag på jobb i regjeringskvartalet 22. juli

(Artikkelen fortsetter under bildet)

EKSPLOSJONEN: Bilder fra fire overvåkingskameraer viser bomben
  i regjeringskvartalet i det den eksploderer. (Foto: Politiet)
EKSPLOSJONEN: Bilder fra fire overvåkingskameraer viser bomben i regjeringskvartalet i det den eksploderer. (Foto: Politiet)

Departementene skal ligge samlet

Fram til 1. april var det også mulig for vanlige borgere å legge inn sine forslag på en egen blogg. Utredningsprosessen er anslått til å ta mellom 8 og 12 måneder, og planen er at regjeringen skal fatte sin beslutning våren 2013.

Det er allerede bestemt at departementene skal ligge samlet i og omkring dagens regjeringskvartal, men innenfor denne rammen er det flere alternativer.

– Ett av dem er å bygge opp alt som det var, et annet er å inkludere Utenriksdepartementet og Miljøverndepartementet. Det går også an å rive alt og bygge helt nytt, eller velge en mellomløsning, sier Aasrud. (©NTB)

LES OGSÅ: Har innført terrorfrie soner i Kunnskapsdepartementet

Mer innhold fra TV 2