Frykter voldelige sammenstøt i Århus lørdag

Eksperter er bekymret for at demonstrasjonen vil bidra til å knytte sterkere bånd mellom de forskjellige anti-islamistiske organisasjonene i Europa.

PÅ PLASS: Flere norske anti islamister er allerede på plass i Århus. (Foto: Torbjørn Fardal )
PÅ PLASS: Flere norske anti islamister er allerede på plass i Århus. (Foto: Torbjørn Fardal )

Noen av de norske anti-islamistene er allerede på plass i Århus i Danmark, og innbyggerne frykter voldelige sammenstøt når anti-islamister fra store deler av Europa arrangerer demonstrasjoner i byen lørdag.

– Vi har kommet hit i regi av English Defence League, som har invitert alle European Defence Leagues til en fredelig demonstrasjon i Århus, sier John Magne Danielsen i Norwegian Defence League til TV 2.

Også antirasister fra flere europeiske land er på vei til Århus for å arrangere en motdemonstrasjon.

– Jeg håper og tror at vi kommer til å bli flere tusen antirasister som viser dem at flertallet av befolkningen er mot rasisme, sier generalsekretær Seher Aydar i Rød ungdom til TV 2.

Holder stengt

Mange butikker og barer i den danske byen holder stengt i frykt for at demonstrasjonene ender med vold.

– Jeg har på følelsen at det kommer noen bøller. Demonstrasjonene er lett et skalkeskjul for å lage masse bråk og slåss, sier Anne Sølvbjerg fra Århus.

De som overvåker høyreradikale miljø er mer bekymret over hvilke bånd som knyttes når anti-islamister fra hele Europa samles.

– Man har gategjengene og de mer seriøse, politiske typene som har kontakt med bloggerne og de politiske partiene. Det blir en interessant blanding mennesker, sier journalist Nick Lowles i Searchlight til TV 2.

Forfatter Øyvind Strømmen sier at demonstrasjon viser en interessant alliansedannelse:

– Det er et interessant fenomen å se at det faktisk finnes en allianse mellom miljø som på mange måter er ekstremt, og politiske partier som er mer etablerte, sier Strømmen til TV 2.

BAKGRUNN: Dette er English Defence League

Mer innhold fra TV 2