Hvordan vet jeg når det er for tungt?

Mange laster altfor mye - og får en ubehagelig overraskelse.

Hvor mye last man kan ha på taket varierer fra bilmodell til bilmodell, men det skal stå i vognkortet!
Hvor mye last man kan ha på taket varierer fra bilmodell til bilmodell, men det skal stå i vognkortet!

Benny Christensen er Brooms bilekspert. I "Spør Benny"-seksjonen på broom.no svarer han på alt som har med bil å gjøre.

Her er et av spørsmålene fra siste nettmøte:

Hei sann Benny. Jeg har et spørsmål om vekt på taket av bilen. Reiser på hytte langt utenfor allfarvei i neste uke og det er mye som skal være med. Skiboks blir for lite, jeg tenker å lage et skikkelig taklass og legge en sponplate oppå takbøylene og så legge bager osv. oppå her igjen.

Skal naturligvis sikre det godt. Men hvor finner jeg ut hvor mye jeg kan ha på taket totalt sett? Mener jeg har lest at det skal finnes en regel der, men klarer ikke å finne noe. Hilsen en som gleder seg stort til påske!

Del med Facebook-vennene dine

Benny svarer:

Hallo du.

Ja det er riktig at det finnes begrensninger for hvor mye vekt man kan ha på biltaket. Dette er ikke noen fast regel, men varierer fra biltype til biltype. Vanligvis er det mellom 25 og 75 kilo – og de aller, aller fleste har 50 kilo som maks taklast.

Hvor mye som gjelder for din bil skal normalt stå i bilens vognkort, del 1. Altså den blå delen og i punkt nr. 8, som heter "vekter".

Finner du det ikke der, så ring en forhandler og spør, de skal også kunne gi deg et svar på dette. Ellers må du huske å sikre lasten godt – også sponplata så den ikke deiser i panseret – eller det som verre er – ved første oppbremsing.

Hvis dette er en "øvelse" du har tenkt å gjenta vil jeg absolutt anbefale deg å investere i en skikkelig takgrind eller skiboks – avhengig av hva du skal frakte.

Husk også at bilens kjøreegenskaper endres ganske drastisk når du får såpass mye vekt og tyngde høyt på bilen. Det er derfor en god regel å legge de letteste tingene høyest i/på bilen, mens de tunge plasseres nært midten av bilen og så lavt som mulig.

God tur, god påske og kjør forsiktig!

Del med Facebook-vennene dine

Hengerfeste: Hvordan kan dette koste over 15.000 kroner?


Stort arkiv

Alle spørsmål Benny svarer på, legger seg automatisk inn under de ulike bilmerkene her på broom.no.

Du kan også lese alle svarene på Spør Benny-seksjonen

Velkommen – og lykke til!

LES OGSÅ: Disse familiene er mest fornøyde med bilen sin

Har du innspill eller erfaringer – skriv inn i kommentarfeltet under: