Det har lenge vært kjent at eldre mennesker er mer utsatt for depresjon og andre psykiske lidelser hvis de bor alene. Nå antyder forskning at det samme mønstret også kan finnes hos yngre folk i full jobb.

Flere bor alene

Depresjonsfare til tross, andelen nordmenn som bor alene øker kraftig. Tall fra Statistisk sentralbyrå viser at det er over 850 000 aleneboende i Norge i dag. I Oslo består over halvparten av husholdningene av én person.

Vi bruker mer tid alene

Single i Oslo er mest glad i sex

Mer antidepressiva til aleneboende

Aleneboende kan betraktes som en psykisk helse-risikofaktor.

Health.com gjengir undersøkelsen der finske forskere har studert 3 500 kvinner og menn i alderen 30 til 65 år.

Studien viser at folk som bor alene har større sannsynlighet for å få resept på antidepressiva enn sine jevnaldrende.

En fjerdedel av aleneboende fikk antidepressiva i løpet av en syvårsperiode, sammenlignet med bare 16 prosent av dem som bodde sammen med ektefeller, familie eller romkamerat.

– Aleneboende kan betraktes som en psykisk helse-risikofaktor, skriver hovedforfatter Laura Pulkki-Råback ved Universitetet i Helsingfors i journal BMC Public Health, der studien denne uken ble publisert.

Er du ensom?

Hva kom først - høna eller egget?

Men funnene viser bare en forening – ikke årsak og virkning. For gjør opplevelsen av å bo alene mennesker deprimert? Eller er det mer sannsynlig at de som er deprimert bor alene på grunnen av deres tilstand?

Både-òg, mener forskerne. Undersøkelser av deltakerne tyder på at det å bo alene kan svekke sosiale nettverk og fremmedgjøre deg fra samfunnet, noe som kan føre til depresjon.

Det viste seg også at de som bodde alene var mer kyniske i sine holdninger, noe forskerne mener gjør deg mer disponert for negative følelser, som igjen kan føre til depresjon.

På den andre siden kan kyniske mennesker ha endt opp med å bo alene fordi de er vanskelig å håndtere.

Karin Yrvin: – Snakk om psykiske lidelser

Depresjon og isolasjon - hånd i hånd

John Newcomer er professor i psykiatri ved Universitetet i Miami. Han mener depresjon og en følelse av isolasjon som regel går hånd i hånd, og at det ikke alltid er klart hva som kommer først.

– Å være deprimert kan sikkert føre til at du ikke bare føler deg, men også blir mer isolert. Du føler deg håpløs og ute av stand til å ha relasjoner. Du er umotivert for å gjøre de nødvendige grepene som må til for å oppnå sosialt engasjement, forklarer han til Health.com.

Les også:

Psykolog John Petter Fagerhaug svarte på nettprat om utbrenthet - les svarene her!

Bjørg jobber fullt, etter 30 år som ufør