– PST varslet regjeringen om nedprioritering av høyreekstreme

Flere måneder før 22. juli varslet Politiets sikkerhetstjeneste (PST) regjeringen om at de hadde for få ressurser til å overvåke høyreekstreme miljøer, skriver VG.

 Terrorsiktede Anders Behring Breivik under fengslingsmøtet i rettssal 828 i Oslo tinghus i februar.  (Foto: Heiko Junge)
Terrorsiktede Anders Behring Breivik under fengslingsmøtet i rettssal 828 i Oslo tinghus i februar. (Foto: Heiko Junge)

Kilder avisen har snakket med sier at det i perioder bare var én PST-ansatt som på full tid jobbet med mulige terrortrusler fra høyreekstreme miljøer.

Fungerende PST-sjef Roger Berg vil ikke bekrefte opplysningen, men sier det er riktig at ressursene på fagfeltet nasjonal ekstremisme ble nedprioritert til fordel for trusselen fra ekstreme islamister. Dette kom også fram i den interne evalueringen av PST etter terrorangrepet 22. juli, som ble lagt fram fredag.

LES OGSÅ: 46 Utøya-ofre skal vitne i retten

– Jeg vil nødig gå inn på hvor mange som jobbet med dette feltet. Men etter 11. september 2001 har vi flyttet ressurser til kontraterror, sier Berg til VG.

Flere kilder sier at det i perioder var bare én PST-ansatt som jobbet på full tid med ekstremister og mulige terrortrusler fra disse miljøene.

LES OGSÅ: PST: – Kunne ikke avslørt Breivik

Justisminister Grete Faremo (Ap) vil ikke svare direkte på om det var feil å nedprioritere nasjonal ekstremisme, men viser til at den eksterne gjennomgangen av PST skal se nærmere på ressursbruken. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2