Oslo-kvinne svindlet til seg 29 biler

Lovet å overføre penger – men de kom aldri ...

Selgerne ga fra seg biler   men pengene så de aldri noe til. Nå må 39 åringen fra Oslo møte i retten. Illustrasjonsfoto.
Selgerne ga fra seg biler men pengene så de aldri noe til. Nå må 39 åringen fra Oslo møte i retten. Illustrasjonsfoto.

Det kan være skummelt å kjøpe bil – men sannelig kan det også by på utfordringer når man skal selge. For ikke alle kjøpere er like ærlige. Og passer man ikke på, kan man plutselig stå uten både bil og oppgjør for den.

En enkelt "bilkjøper" klarte i løpet av ett års tid å svindle 28 bilselgere i Oslo og Akershus. 7. mai i år må den 39 år gamle kvinnen stille i Oslo tingrett tiltalt for dette – og en rekke andre forhold, skriver Aftenposten.

Del med Facebook-vennene dine

Falskt navn

I de fleste tilfellene kjøpte hun relativt billige biler fra privatpersoner. 39-åringen fikk med seg bilen og lovet å overføre pengene. Men de kom aldri. Hun har også lurt selgere ved å hevde at hennes foreldre skulle gjøre opp for bilen.

Fem av bilene lurte hun til seg ved å bruke falskt navn. Dette trikset anvendte hun også da hun var i kontakt med et bilutleiefirma i Østfold. Da ga hun seg ut for å komme fra et firma i bilbransjen. Regningen skulle sendes dit og firmaet eksisterte, men de hadde ingen ting med 39-åringen å gjøre. Hun hadde heller ikke planer om å levere tilbake bilen som hun kjørte av gårde med, skriver Aftenposten.

LES OGSÅ: Prøver bilselgeren å lure meg?

Tanket og stakk av

Med i tiltalen er også en rekke bensintyverier, mens hun brukte de stjålne bilene, tanket hun opp og stakk fra regningen.

Dette tilfellet er naturligvis ekstremt, men det er dessverre mange som opplever noe lignende – og ikke får oppgjør når de selger bil.

Være på vakt

– Ja, her er det all grunn til å være på vakt og tenke worst case, sier Brooms bilekspert Benny Christensen.

– Mange er kanskje litt ekstra lettlurte når de skal selge bil. De ønsker å selge og bli kvitt bilen, noen ganger kan det gå ganske trått – og da er det lett å være litt ukritisk når det plutselig dukker opp en kjøper. De mest utsatte er nok de som selger dyre biler. Men som denne saken beviser, skal man også være på vakt når man selger rimelige biler, sier Benny.

LES OGSÅ: Dette er bruktbilene med mest feil

Se pengene

– Hva er dine beste råd?

– Først og fremst: Å aldri gi fra seg bilen før oppgjøret er i orden. Jeg sverger til den ganske gammeldags løsningen med en bankremisse eller eventuelt kontanter hvis beløpet ikke er veldig stort. Eller hvis det er praktisk mulig: Gå i banken sammen og forsikre seg om at pengene er overført fra kjøpers konto.

– Nettbank kan være veldig skummelt. Ja, du ser at pengene tilsynelatende er overført, men dessverre har jeg vært borti mange eksempler der kjøper like etterpå har stoppet overføringen – og dermed står selger igjen med ingenting. Heldigvis er det store flertallet av både selgere og kjøpere ærlige folk. Men unntakene finnes – og derfor må man ta sine forholdsregler og være på den sikre siden, avslutter Benny.

Her er det lureri... Denne annonsen er ren svindel

Her du erfaringer på dette området? Skriv i kommentarfeltet under: