Frode Kyvåg mener det er er for mange lag i Postenligaen for kvinner. Nivåforskjellen blir for stor mellom topp og bunn.

Den tidligere Bækkelaget-treneren mener det blir vanskelig for Larvik å hevde seg i Europa med for dårlig motstand i Norge.

– Det blir vanskelig for Larvik å spille mot Sola på onsdagen og Györ på lørdagen, det er to helt forskjellige idretter, forteller Kyvåg til tv2.no.

Kyvåg ønsker nå at man endrer serieoppsettet.

– 12 lag i Postenligaen blir helt feil. Jeg ønsker at de går ned til ti, egentlig kunne jeg ønske jeg torde å si åtte, og at det blir et sluttspill med kun de fire beste lagene som avgjøres i serier på fem eller syv kamper. Da vil de gode lagene få vesentlig flere gode kamper. Larvik har i dag for det meste kun konsentrasjonstrening i toppserien.

Kan dra utenlands for å få bedre matching
Færre kamper vil også gi muligheter for de beste lagene å dra på turneringer utenlands tror Kyvåg.

– Det skal jo sies at lag som Györ og Itxako har de samme utfordringene i sine hjemlige serier, men de spiller færre kamper og kan dermed dra på weekendturneringer hvor de møter god motstand. Slik var det også da jeg trente Bækkelaget og vi konkurrerte mot Hypo Niederösterreich og Gunnar Prokop. De var et slags «All Star-lag» og hadde ikke konkurranse i hjemlig serie, men de dro ned til Budapest og andre steder og spilte mot de andre topplagene i turneringer. Med dagens oppsett har ikke Larvik sjansen til å gjøre det, sier håndballnestoren.

Kyvåg er mektig imponert over at Larvik klarer seg så bra som de gjør.

– Det Larvik har gjort i Europa de siste årene er jeg mektig imponert over. Det er en fantastisk prestasjon, men jeg er redd det blir vanskeligere om ikke noe endres her hjemme. Larvik snitter på 30 scoringer i hjemlig serie, men kun 22 i Europa. Åtte mål mindre er veldig mye og jeg tror Larvik kunne trengt flere kamper mot de gode lagene her hjemme.

Les også: Larvik viste klasse mot Györ – klar for semifinale

Györ og Buducnost har samme utfordring
TV 2s håndballekspert Bent Svele er ikke enig med den tidligere Bækkelaget-treneren når det gjelder antall lag i Postenligaen.

– For meg så blir det der litt ja og tja og nei. Det jeg lurer på er hvordan du skal gjennomføre det. Åtte eller ti lag er veldig lite, og skal man da spille trippel serie? Jeg mener også at det er viktig å ha et skikkelig kamptilbud her hjemme og at kamper er spredt mest mulig utover landet, sier Svele til tv2.no

Bent Svele

Svele poengterer også at motstanderne i Mesterligaen har samme problem i hjemlig liga. Larvik møter Buducnost fra Montenegro i semifinalen, et lag som nærmest tilsvarer Montenegros landslag.

– Det er en utfordring som alltid har vært der og som alle de andre lagene også sliter med. Buducnost og Györ er jo også helt overlegne i hjemlige serier.

Mindre turneringer utenfor landegrensen er også et økonomisk spørsmål forteller håndballeksperten.

– Larvik ville sikkert hatt råd til å dra på sånne turneringer, kanskje Byåsen også. Men det er jo klubber i Norge som ikke engang har råd til europaligaspill. Derfor er det viktigste for meg at vi har mest mulig håndball her hjemme. Det er også viktig for rekruttering at håndball spilles mange steder og at lag i lavere divisjoner kan ha håp om å rykke opp.

– Jeg blir pissforbannet
En annen sak som bekymrer Frode Kyvåg er at unge norske talenter forsvinner til utlandet. I februar ble det klart at Amanda Kurtovic er klar for danske Viborg neste sesong.

Les også: Bekreftet: Amanda Kurtovic klar for Viborg

– Jeg blir pissforbannet når sånne dyktige spillere drar videre. Det er dumt og trist at unge spillere ikke spiller og utvikler seg i Norge. Amanda er 21 år og burde bli i Larvik, sier Kyvåg.

Amanda Kurtovic (Foto: Teigen, Trond Reidar/SCANPIX)

– Dette er ikke kritikk til Amanda, jeg vet ikke begrunnelsen for hvorfor hun valgte Viborg. Dette er bare et hjertesukk fra meg. Jeg hadde ikke blitt like lei meg om noen av de over 30 hadde tatt noen år i utlandet, men disse 21-åringene er jo vår fremtid og vi må gjøre en bedre jobb med å beholde de yngste.

Bent Svele slutter seg til Kyvågs bønn om å beholde de beste unge norske spillerne i Norge.

– Det er klart vi ønsker å beholde våre beste spillere her. For Amanda er vi vel ganske sikre på at det var et spørsmål om spilletid. Med Gro Hammerseng og Nora Mørk på vei tilbake er det ikke sikkert mulighetene ville blitt større og det er klart hun må spille for å holde seg på landslaget.