Breivik kan bli regnet som både tilregnelig og utilregnelig

Den terrorsiktede kan bli regnet som utilregnelig i straffesaken, men tilregnelig i erstatningssaken. Fredag avgjør også trolig de nye sakkyndige om han skal tvangsinnlegges for observasjon.

NY RAPPORT: Tirsdag offentliggjøres den nye konklusjonen om Anders Behring Breivik er tilregnelig eller ikke. Her under fengslingsmøtet i Oslo Tinghus. (Foto: Junge, Heiko/Scanpix)
NY RAPPORT: Tirsdag offentliggjøres den nye konklusjonen om Anders Behring Breivik er tilregnelig eller ikke. Her under fengslingsmøtet i Oslo Tinghus. (Foto: Junge, Heiko/Scanpix)

Selv om de nye rettssakkyndige skulle konkludere med at Breivik er tilregnelig, vil det være mest sannsynlig at han blir dømt som utilregnelig, fordi det uansett er opprettet en tvil. Tvilen skal komme den tiltalte til gode, ifølge strafferetten.

Erstatningssaker annerledes

I en erstatningssak er imidlertid beviskravet annerledes og der kan Breivik bli vurdert som tilregnelig, selv om det motsatte skulle være tilfellet i straffesaken, skriver Dagbladet.

Les også: Breivik planla flukt med småfly

– I erstatningsretten kreves det sannsynlighetsovervekt, altså at sjansen er større enn 50,1 prosent, mens det i strafferetten må være hevet over enhver tvil, altså et langt strengere krav, sier advokat Marte Randen som er ekspert på erstatningsrett til avisa.

Riksadvokat Tor-Aksel Busch hadde fram til torsdag vært klar på at påtalemyndigheten kommer til å legge ned påstand om tvungen psykisk behandling i lys av den rettspsykiatriske rapporten skrevet av Synne Sørheim og Torgeir Husby.

Under et debattmøte i regi av Oslo redaktørforening torsdag åpnet imidlertid Busch for at påtalemyndigheten kan komme til å påstå straff for Anders Behring Breivik under rettssaken.

Avgjør tvangsinnleggelse

Fredag avgjør trolig de ny sakkyndige om Anders Behring Breivik skal tvangsinnlegges til observasjon.

Les også: Rettspsykiater mener Breivik ikke framsto psykotisk

Den terrorsiktedes forsvarere kjemper imot innleggelse og argumenterer med at det vil være et uforholdsmessig inngrep, skriver Dagsavisen.

– Breivik har gjennom om lag 200 timer med avhør forklart seg for politiet. Med unntak av avhøret på Utøya 22. juli, foreligger samtlige 26 avhør på video. Utøya-avhøret er tatt opp på lyd, skriver advokat Tord Jordet på vegne av de fire forsvarerne til Breivik i et brev til Oslo tingrett.

Dersom tingretten gir grønt lys for innleggelse til observasjon i fengselet på Ila, vil personell fra Regional Sikkerhetsavdeling (RSA) på Dikemark rykke inn i fengselet for å hjelpe til med observasjonen, skriver VG.

– Så lenge det skal skje i vårt hus hvor det også finnes andre innsatte, er det avgjørende at vi raskt kan gripe inn dersom det skulle oppstå en uønsket situasjon, sier fungerende fengselsdirektør Gøran Nilsson til avisa.

(©NTB)