Årets oblater kan bli de siste

Nå vil Samferdselsdepartementet avvikle ordningen.

ALDRI MER: Oblatene forsvinner.  (Foto: Scanpix)
ALDRI MER: Oblatene forsvinner. (Foto: Scanpix)

Helt siden 1993 har norske bileiere med orden i sysakene sine, fått tilsendt nye oblater for å feste på bilskiltene hvert år.

Oblatene er det synlige beviset på at du har gjort opp for deg. At årsavgiften er betalt, at du har forsikring på bilen – og at EU-kontrollen er tatt.

Dermed har det også blitt enkelt å luke ut de som ikke har dette i orden.

Ut på høring

Men nå ønsker Samferdselsdepartementet å avvikle ordningen med oblater.

I en pressemelding opplyser de nå at de har bedt Vegdirektoratet sende forskriftsendringer på høring, med sikte på å avvikle oblatordningen i løpet av 2012.

LES OGSÅ: Dette er en trafikkfelle

Nye metoder

– En avvikling av oblatordningen gir et mer publikumsvennlig tilbud og bidrar til effektiv ressursutnyttelse. Det er viktig at kjøretøy til enhver tid er i trafikksikker stand, og ikke bare på ett tidspunkt i året, sier samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa.

Statens vegvesen har utviklet og tatt i bruk nye og mindre ressurskrevende kontrollmetoder for å luke ut kjøretøy som ikke har nødvendig godkjenning for å ferdes i trafikken. Disse metodene var ikke tilgjengelig da oblatordningen ble innført i 1993.

LES OGSÅ: Slik forsøkte han å lure politiet

Allerede gjort i Sverige

Ved hjelp av foto- og datateknikk vil Statens vegvesen raskt kunne kontrollere om et kjøretøy har nødvendig godkjenning. Kontrollsystemet er mobilt og kan enkelt installeres i Statens vegvesens kjøretøy.

Norge er i så fall ikke først med dette. I Sverige ble oblatordningen avskaffet i 2009.

LES OGSÅ: Dette er veivesenets nye våpen