Stadig flere ungdommer er bekymret over at det bare blir vanskeligere å komme seg inn på boligmarkedet.

50 ivrige og engasjerte ungdommer var mandag invitert av finansminister Sigbjørn Johnsen til hovedstaden for å diskutere økonomi. Og ett av temaene de unge er opptatt av er det å få seg et eget sted å bo.

– Drømmen er jo å kjøpe, men det koster alt fra 2,4 millioner til 3 millioner. Og som 18-åring er det noe jeg bare kan drømme om nå, sier Caroline Svendsen fra Moss.

Strengere krav til egenkapital

For det blir stadig vanskeligere å få boliglån. Finanstilsynet har nemlig økt kravet på egenkapital til 15 prosent.

– Nå er jeg 19 år, og om fem eller seks år så har jeg kanskje spart meg opp penger til bolig selv, sier Daniel Haavardsen-Bråttvik fra Molde.

Sjeføkonom Jan Andreassen i Terra-gruppen er kritisk til Finanstilsynets krav om egenkapital.

SPARER: Daniel Haavardsen-Bråttvik (19) fra Molde tror at han først om fem til seks år har råd til egen bolig. (Foto: TV 2)

– Det er jo for så vidt bra at Finanstilsynet passer på at bankene ikke gjør seg bort, men det har den bieffekten at det gjør at unge som ikke har nok egenkapital og normalt ville ha fått boliglån, dessverre ikke kan få det, sier Andreassen.

– Mer helhetlig boligpolitikk

Finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap) innrømmer at det er mangler ved norsk boligpolitikk.

– Det som er viktig å komme på er at nå er renta rekordlav og boligprisene er høye. Så vi må jo ta høyde for at renten kommer til å øke i tiden fremover, både i Norge og i Europa. Da er det viktig at man har noe egenkapital når man skal inn på boligmarkedet. Det er jo noe av bakgrunnen for de nye reglene som Finanstilsynet nå har kommet med, sier Johnsen.

LES OGSÅ: Vil doble maksgrensen for BSU-sparing

Men Johnsen sier at det også finnes ordninger for de som ikke har nok egenkapital.

MØTTE UNGE: Finansminister Sigbjørn Johnsen møtte ungdom fra hele landet. (Foto: TV 2)

– I tillegg så er det jo slik at Husbanken har ordninger for de som er vanskeligstilte i boligmarkedet, så vi må ha en mer helhetlig boligpolitikk og det jobber regjeringen med nå gjennom en boligmelding som vi kommer med litt lenger ut på året, tilføyer Johnsen.

– Skaper et skille

Caroline Svendsen fra Moss mener at reglene i dag skaper et skille mellom de med kapitalsterke foreldre og de som må klare seg selv.

– Det er litt sånn at hvis ikke du har rike foreldre som kan støtte deg så har du et kjempeproblem. For da må du klare deg på egen hånd. Og sånn som boligmarkedet er i dag så skaper det et stort skille mellom de som har foreldre som kan støtte og de som ikke har det, sier Svendsen.

LES OGSÅ: Boligprisene steg 9 prosent i 2011