Skreisesongen er i gang, til manges store glede.

– Skreien har kommet til norskekysten. Det er bare å bruke skreien for det ser ut til å bli en god skreisesong, sier Wenche Andersen.

Les også: Krydret sjokoladekake med tropiske smaker

Fast hvit fisk

Skrei er benevnelsen for gytemoden torsk fra «ishavet».

Skrei er en egen torskestamme, med den biologiske betegnelsen Gadus morhua. Skreien vandrer over store avstander og har arktiske farvann som oppvekstområder.

– Det er en praktfull fisk med delikat, fast hvitt fiskekjøtt, rogn og lever!, sier en entusiastisk Wenche Andersen.

Les også: Vi er ikke lei lavkarbo

Helt fra vikingetiden

Fisket etter Skreien har pågått i århundrer, helt fra vikingetiden.

– Da ble fisken tørket og fraktet ut i Europa som tørrfisk.

I dag sendes fersk vinterfisket skrei, lever og rogn ut i Europa til de beste restauranter i Tyskland, Frankrike og Spania.

– Den tradisjonelle tilberedningsmåten er enkel; fisk, lever og rogn, får trekke i hver sin gryte i kokende lettsaltet vann og serveres med kokte poteter og ofte gulrøtter, forklarer Wenche.

Les også: Helgekos: Glutenfri pizza

Slik gjør du det

Skrei med lever og rogn på tradisjonell måte

ca. 1 1/2 kg skrei ev. torsk i skiver

vann

ca. 1/2 dl salt pr. l vann

hel sort pepper

1 ts eddik

(pepper og eddik kan sløyfes)

La fisken ligge i kaldt rennende vann i 1/2- 1 time før den legges i gryta.

Før skreien trekkes, tilbered rogn og lever (se oppskrift litt lenger ned på siden)

Skrei

Bruk en fiskekjele eller vidbunnet kjele.

Mål opp rikelig med vann og kok opp. Ha i salt, 4–5 hele pepperkorn og eddik og kok opp på nytt.

Trekk kjelen vekk fra platen og legg i skreiskivene (de tykkeste skivene først). Sett kjelen på platen igjen og kok opp. Trekk kjelen til side og la fisken trekke i 5–6 min.

Legg over på varmt serveringsfat.

Server med nykokte poteter, gulrøtter, rogn i skiver og lever.

Rogn

ca. 1/2 kg rogn av skrei

ca. 1/2 l vann

1/2 ss salt

Fersk rogn skylles og pakkes i matpapir, hinnen rundt rognen må være hel. Legg i kokende lettsaltet vann. La rognen trekke i 20–40 min, tiden er avhengig av størrelsen på rognen.

Les også: Dette blir mattrendende i 2012: Lavkarbotrenden har nådd sitt høydepunkt

Lever

ca. 300 g lever av skrei

2 dl vann

1 ts salt

1 ts eddik

4–5 pepperkorn

1–2 ss finhakket løk

1 laurbærblad

Før lever kan kokes er det viktig at den renses for hinner og blodårer. Best er det å bruke fingrene til å plukke/rense leveren.

Kok opp vann salt, eddik, pepper, finhakket løk og laurbærblad. Legg i lever i biter og la den trekke i ca. 20 min.

Tips:

Løk og laurbærblad kan sløyfes.

Noen velger også og legge leverbitene i kaldt vann, koke opp, helle av kokevannet og gjenta prosessen noen ganger. Dette for å trekke ut litt av fett fra leveren.

Balsamicosaus

¾ dl balsamicoeddik

¾ dl hvitvin

175 g usaltet mykt smør

salt, pepper

frisk estragon

Kok inn balsamicoeddik og vin til det gjenstår ca. 3 spiseskjeer. Legg gjerne i et par kvister med frisk estragon. Kok opp svak varme uten lokk. Dette kan gjøres i god tid før servering.

NB! pass på så det ikke brenner seg/koker for mye inn.

Rett før servering:

Varm opp den innkokte balsamico massen.

Pisk inn mykt smør i terninger, litt av gangen. Sausen må ikke koke, da vil den sprekke.

Et annet alternativ er å server dampet skrei i skiver eller filet, med en grønnsakremuladesaus, kokte poteter og gulrøtter ev brokkoli.

Les også: Ernæringsfysiolog advarer mot diettvingling: – Folk vet ikke lenger hva som er sunt og usunt

Grønnsakremuladesaus

1 sjalottløk

1 stilk stangselleri

1 liten gulrot

1 dl vann

2 ss hvitvinseddik

175 g (ca. 2 dl) majones

3 ss smakfull sennep

2 stk. hakkede sylteagurk

3 ss kapers

2 hardkokte egg

1 liten vårløk

1 ss frisk finhakket estragon

½ ts karri

sitronsaft

salt, pepper, sukker

Rens og finhakk sjalottløk, stangselleri og gulrot. Kok opp vann og hvitvinseddik, legg i grønnsakene og la koke i ca. 1 min. Hell av væsken og avkjøl grønnsakene.

Bland sammen majones, smakfull sennep, hakkede sylteagurk, hakkede kapers, hakket vårløk og estragon. Vend lett sammen og smak til med karri, sitron, salt, pepper og sukker.

Les også: Disse matvarene skjuler skummel palmeolje

Tips

Vil du servere skrei uten lever og rogn, prøv dampe eller steke skreifilet lett i pannen, server på en seng av potetmos, ovnsstekte rotgrønnsaker og en balsamicosaus.

Eller rett og slett smeltet smør tilsatt finhakket dill og litt sitron!