Svenske forskere: Kjøtt-produkter øker kreftrisikoen

Det er stoffene som tilsettes for å øke holdbarhetstiden som er farlige.

KREFTFARLIG: Bearbeidede kjøttprodukter øker risikoen for kreft i bukspyttkjertelen, ifølge en studie i British Medical Journal of Cancer (Foto: Johannessen, Sara/Scanpix)
KREFTFARLIG: Bearbeidede kjøttprodukter øker risikoen for kreft i bukspyttkjertelen, ifølge en studie i British Medical Journal of Cancer (Foto: Johannessen, Sara/Scanpix)

Å spise bearbeidede kjøttprodukter som pølse, bacon eller leverpostei øker risikoen for kreft i bukspyttkjertelen, ifølge svenske forskere.

Jo mer man spiser, desto mer øker kreftfaren, og risikoen øker med nesten 20 prosent for hvert 50. gram bearbeidet kjøtt en person spiser om dagen, viser studien.

Uvanlig kreftform

Kreft i bukspyttkjertelen er dog en relativt uvanlig kreftform, så sjansen for å bli rammet av den er liten.

Det er ikke kjøttet i slike produkter i seg selv som øker kreftrisikoen, men de stoffene som tilsettes for å øke holdbarhetstiden, forklarer dosent Susanna Larsson i epidemiologi ved Karolinska institutet.

Sju undersøkelser

– Risikoen beror på mengden. Jo mer man spiser, desto mer øker risikoen, sier hun.

Studien hun presenterer i British Medical Journal of Cancer, er en sammenstilling av sju andre undersøkelser.

(©NTB)

Mer innhold fra TV 2