Byråkrati og kompetansemangel i barnevernet

Tre nye rapporter viser at det norske barnevernet er preget av for mye byråkrati og for lav kompetanse. Barne- og likestillingsminister Audun Lysbakken (SV) skal se på hva som kan gjøres annerledes.

KORRUPSJON: Transparency International i Norge kaller Audun Lysbakkens håndtering av den såkalte selvforsvarssaken for politisk korrupsjon.  (Foto: SCANPIX)
KORRUPSJON: Transparency International i Norge kaller Audun Lysbakkens håndtering av den såkalte selvforsvarssaken for politisk korrupsjon. (Foto: SCANPIX)

I løpet av året skal Lysbakken foreslå lovendringer for hvordan barnevernet kan organiseres annerledes enn i dag.

For mye konflikt

– Jeg har møtt mange beskrivelser av utfordringer i barnevernet når jeg er rundt, og jeg ser at konklusjoner i flere rapporter trekker i samme retning med blant annet bekymring for finansieringssystemet og at det er for mye konflikt mellom kommunalt og statlig barnevern, sier Lysbakken til Aftenposten.

Les også: Varsler store endringer i barnevernet

Tre rapporter fra henholdsvis Nova, Deloitte og PwC har evaluert barnevernsreformen fra 2004. Reformen skulle redusere kostnader og øke kvaliteten i barnevernstjenestene. Rapportene viser at det er store utfordringer i barnevernet. Det er for mye byråkrati og for lav kompetanse, viser rapportene.

Utvikles i riktig retning

Direktør Mari Trommald i det statlige barnevernet (Bufetat) mener rapportene også viser at barnevernet utvikler seg i riktig retning på flere områder, blant annet når det gjelder rekruttering av fosterhjem og drift av institusjonstilbud.

Les også: Foreldre mister omsorgen fordi barna er for tjukke

Lysbakken mener at de tre rapportene vil gi verdifull kunnskap når han i år skal vurdere organisatoriske endringer i barnevernet.

– Målet er at vi får brukt ressursene i barnevernet best mulig, sier Lysbakken.

(©NTB)

Mer innhold fra TV 2