– Jeg var 40 år og jeg ser så fæl ut, sier Wenche Andersen om sin første opptreden i God morgen Norge.

Wenche Andersen har jobbet i TV 2 og God morgen Norge siden 1994.

Da morgenprogrammet skulle på lufta for første gang, ble hun ringt opp av TV 2, som lurte på om hun ville være kokk i det nye programmet.

– Jeg sa ja med en gang. Jeg hadde jobbet litt med Ingrid Espelid Hovig tidligere, men dette var allikevel helt nytt og veldig spennende, forteller Wenche Andersen.

Bli venn med Wenche på facebook.

Var veldig nervøs

I 1994 gikk programmet i opptak, men opptaket skulle være så direktesendt som mulig.

– Selv om vi gjorde opptak i starten, var jeg veldig nervøs første gangen. Jeg fikk god støtte av de nye kollegaene, så de hjalp meg gjennom den første sendingen.

Hva lagde du?

– Det husker jeg ikke lenger, men jeg husker at jeg fikk mange gode tilbakemeldinger i etterkant, så det gikk bra, sier Wenche.

Her finner du alle Wenches oppskrifter!

Wenche Andersen fra hennes aller første God morgen Norge sending i 1994 (Foto: God morgen Norge)

Liker ikke de gamle opptakene

I videovinduet over kan du se Wenches aller første opptreden i God morgen Norge i 1994. Et opptak Wenche i dag ikke er spesielt glad i.

– Jeg ser så fæl ut. Jeg turte ikke si fra den gangen om hva jeg likte av styling og klær, så jeg har jo så rare klær, farger og mye sminke.

I dag derimot, er det helt klart Wenche som bestemmer.

– Jeg har blitt voksen, ler hun.

– I dag er jeg meg selv og jeg bestemmer hvordan håret og sminken og absolutt klærne skal være selv.

Les også: God morgen Norge i ny drakt: – Vi hadde behov for fornyelse

Wenches verste opplevelse

Gjennom 18 år har Wenche selvsagt mange historier. Den aller verste var da hun skar av seg neglen.

– Jeg hadde fått en ny kniv og mens jeg sto og kuttet kjente jeg plutselig at noe skjedde med fingeren. Ingen oppdaget noe, og man skal jo ikke avbryte når man holder på med TV, så jeg bare tørket meg fort med en rød klut og sa ingenting.

Men så ble Wenche uvel og kvalm.

– Jeg hadde aldri stoppet opptaket tidligere, så studiostaben ble overrasket da jeg sa at vi måtte stoppe opp.

Det var først da Wenche skjønte alvoret, hele neglen var skåret vekk fra den ene fingeren.

– Det var så forferdelig vondt, og jeg ble kjørt til sykehuset med en gang.

Wenche husker godt legens reaksjon; For et fint snitt, du må ha en skarp kniv, sa legen.

I dag har Wenche fortsatt ikke følelse i fingertuppen.

Les også: Se TV 2-værdame Ane Nyrerød steppe inn som TV-kokk

Må le av brannhistorien

Da programmet ble direktesendt ble det enda viktigere å ikke stoppe opp.

En gang Wenche skulle bake rundstykker, begynte et kjøkkenhåndkle å brenne.

– Jeg sto og rullet deigen og hadde i all hast slengt fra meg et kjøkkenhåndkle. Mens jeg står holder på med rundstykkene, ser jeg i sideblikket at det brenner.

Dette er flaut synes Wenche, for hun hadde slengt håndkleet på en glovarm komfyr.

– Jeg klarer å skyve det brennende håndkle ned på gulvet og tramper febrilsk på det, mens jeg snakker og ruller videre på rundstykkene. Ingen merket noe, ler Wenche i dag.

Les også: Vår Staude om parodien i «Torsdag kveld fra Nydalen»: – Vi øyner en sjefsvikar

Gjør mer enn folk tror

Å være kokk i God morgen Norge er mye mer enn å lage mat på TV-skjermen i noen minutter. Wenche står opp 4.45 hver dag og er på TV 2 huset før 6.00. Da starter forberedelsene.

– Jeg drifter jo hele kjøkkenet med innhold og varer. På morgenen forbereder jeg dagens rett og lager noe ferdig, som jeg bruker på sending om nødvendig.

Det hender at tiden blir kortere, og da er det greit å ha noe i bakhånd.

– Plutselig, av forskjellige årsaker, kan jeg for eksempel få beskjed om at jeg ikke har fire minutter igjen, men bare to, da er det greit å ha noe klart for å vise seerne hvordan retten til slutt skal se ut.

Les også: Katzenjammer dedikerte låt til Wenche på konsert

Vi må favne hele landet

Etter dagens sending er det planlegging og handling til dagen etter som må gjøres.

– I butikken opplever jeg ofte at folk kommer bort til meg og spør om jeg kan lage forskjellige retter. Det er hyggelig.

I tillegg kommer det tips på Facebook og på mail, og det er sjelden Wenche ikke vet hva hun skal lage.

– Vi har jo også sesonger i Norge, og det gjør det enklere. I tillegg er det viktig at jeg bruker råvarer det går an å få tak i for alle. Vi skal jo favne hele landet, sier Wenche.

Les også: De unge er mer interessert i fårikål enn sine foreldre

Får noen klager også

Noen ganger opplever Wenche at seerne mener hun prater for mye, men det er det en grunn til.

– Når jeg har gjester i kjøkkenet, hender det at de blir fryktelig nervøse i det vi er i gang på direkten. Plutselig står de der og sier ingenting og bare svetter. Jeg ser jo det, og da må jeg prate.

Det er ifølge den erfarne TV-kokken det som gjør direktesendt TV spennende.

– Gjester som er nervøse, mat som ikke blir som du hadde tenkt eller kanskje du må bruke mye lengre tid på en rett enn det du trodde, det er spennende. Da må jeg virkelig ta i bruk kokkekunnskapene, smiler hun.

Les også: Dette blir mattrendende i 2012: Lavkarbotrenden har nådd sitt høydepunkt

En litt annen stil på God morgen Norges studio i 1994 (Foto: God morgen Norge)

Fint med endring

3. januar i år fikk God morgen Norge helt ny logo, vignett og to nye programledere. Det er positivt synes Wenche.

– Den nye logoen er så fresh og fin. I tillegg har programmet opp gjennom stadig endret kjøkkenet og matdelen av programmet til å bli mer og mer viktig, det liker jeg godt.

Tidligere var kjøkkenet og studio som to forskjellige rom, i dag er kjøkkenet en del av hele studioet.

– Mat er jo blitt mer og mer populært blant folk. Man leser mer om det og derfor er det veldig fint at kjøkkenet nå er en større del av alt det andre.

Les også:

Tre vekkerklokker skal få Reidar Buskenes opp av sengen

Peter Moi Bubresko kommer aldri til å tape i quiz igjen