Bli medlem i Sporty og få treningsprogram og vektdagbok

Siden 2004 har det tverrfaglige teamet ved Senter for sykelig overvekt ved Sykehuset i Vestfold hjulpet 3500 nordmenn.

De fleste av pasientene ved senteret har en kroppsmasseindeks (BMI) på over 40 og trenger et stramt kostholdsregime.

LES OGSÅ: Festmaten som imponerer julegjestene

Men ikke i jula. Da synes lederen av Senter for sykelig overvekt i Helse Sør-Øst, overlege Jøran Hjelmesæth, at alle bør ha lov å kose seg.

LES OGSÅ: Slik måler du BMI

julemat

– Jeg ønsker å avdramatisere slankingen mellom jul og nyttår. Da må det være lov å spise litt annerledes enn ellers i året uten at man føler at man går på en sprekk, sier Hjelmesæth til TV 2 Sporty.

– Pedagogisk er det lurt å skille mellom hverdag og høytid.

Overvekt er et stort helsemessig problem i dag, både hos barn og voksne. (Foto: Illustrasjonsfoto)

LES OGSÅ: – Lettbrus kan lure deg til å spise mer

1000 kalorier daglig = 1 kg pr. uke
En av fem nordmenn har et fedmeproblem, og omfanget bare fortsetter å vokse.

AMERIKANSKE TILSTANDER: Leder i foreningen for fedmeforskning, Jøran Hjelmesæth, mener vi nærmere oss amerikanske fedmetilstander. (Foto: TV 2)

– Hvilke følger får det for folk flest om de øker inntaket av god mat og drikke i høytiden?

– For å legge på deg én kilo må du innta rundt ekstra 7000 kalorier, det vil si 1000 kalorier ekstra per dag. Du klarer altså ikke å legge på deg så mye på en juleuke.

– I jula har de fleste fri og mulighet til å doble sin daglige gåtur fra 30 minutter til én time. Da brenner du av mange av ekstrakaloriene samtidig som du øker din fysiske form, og kan snu det hele til noe positivt, sier overlegen.

LES OGSÅ: Slankekrig-Linda røper sin hemmelige oppskrift

Midjemålet ditt røper deg
Hjelmesæth mener midjemål er en mer presis måte å måle overvekt på enn BMI, fordi bukfettet er det farligste. En mann er fet om han har midjemål på over 102 centimeter, mens grensen for kvinner går på 94 centimeter.

Trøsten er at bukfettet er det som forsvinner fortest når man trener og er fysisk aktiv.

Mage

LES OGSÅ: Midjemålet forteller om du er i faresonen

Senter for sykelig overvekt får inn 600 nye pasienter årlig. 250 gjennomgår slankeoperasjon. Siden 2004 har senteret operert mer enn 1000 pasienter.

– Internasjonale studier viser at fedmeopererte i snitt opprettholder 25 prosent vekttap ti år etter operasjonen. Hos omtrent fem prosent av de opererte er inngrepet direkte mislykket med ny vektoppgang. For de fleste pasientene gir operasjon bedring av følgesykdommer og livskvalitet, sier overlege dr.med. Jøran Hjelmesæth.

Billig melkesjokolade
Ifølge det amerikanske nettstedet Diet.com er 64 prosent av amerikanerne fete. En overvektig person bruker mellom 400 og 1000 dollar mer i måneden enn snittamerikaneren: Matvarer, restaurantbesøk, bensin, legeregninger, innkjøp av større klær og forsikringspremier koster bokstavelig talt flesk.

LES OGSÅ: Derfor blir du lykkelig av trening

– Jeg mener det er et større problem i Norge at matvarer som inneholder fett og sukker er så billig. I Norge utgjør matbudsjettet en liten del av totalbudsjettet vårt. En 200-grams melkesjokolade koster 20–30 kroner. Spiser du én stor sjokolade daglig får du i deg 1100 kalorier per dag, men det koster deg bare 600–900 kroner i måneden.

SKJØNNHETSMYTER: En vanlig skjønnhetsmyte er at du kan få kviser av å spise sjokolade. Men stemmer det? Vi gir deg sannheten om skjønnhetsmytene.

– Å endre livsstil er krevende, og å holde fast ved de sunne valgene er kanskje en enda større utfordring, har Hjelmesæth tidligere uttalt til TV 2 Sporty.

LES OGSÅ: Du kan bli avhengig av junkfood

På jakt etter treningsutstyr? Sjekk tilbudene i Sportybutikken!