– La bilen stå i dag!

Krevende forhold i Sør-Norge – og rekordmange er feil skodd.

 
Årets første store snøfall har kommet i Sør Norge, det betyr en kaotisk dag for bilistene.  (Foto: Vidar Ruud/siste.no/ANB )
Årets første store snøfall har kommet i Sør Norge, det betyr en kaotisk dag for bilistene. (Foto: Vidar Ruud/siste.no/ANB )

Natt til onsdag kom den første vinteren til store deler av Sør-Norge og de neste døgnene er det gode sjanser for mer snø, både her og på Vestlandet. Og med det krevende kjøreforhold.

Statistikk fra tidligere år viser at det er rundt fem ganger så mange bilskader den første snødagen, sammenlignet med "normale" dager. I år er det grunn til å frykte at det blir enda verre.

Sjekk været der du bor på storm.no – klikk her:

Tydelig råd

– Ja, dekkbransjen melder at uvanlig mange ikke har lagt om dekk ennå. Vi har hatt en svært mild høst og dermed har det ikke vært behov for vinterdekk – før nå. Og dessverre venter veldig mange til det egentlig er for sent, som nå. De skal passe seg i dag, sier Brooms bilekspert Benny Christensen.

Del med Facebook-vennene dine

Å begi seg ut på snødekte og glatte veier med sommerdekk, er nemlig å betrakte som hasard. Bennys råd til alle som fortsatt har sommerdekk på bilen, er svært tydelig:

LES OGSÅ: Pass på - nå bulker vi!

Livsfarlig

– La bilen stå i dag! Det kommer til å være kaotisk ute i trafikken. Mange veier vil også være dårlig brøytet. Det gjør at snødekket mange steder kommer til å bli hardt og polert – og såpeglatt. De siste årene har andelen biler med piggdekk gått kraftig ned. Det har ført til at veiene blir glattere, fordi det ikke er piggdekk som kan "rive opp" underlaget når det blir hardt. Særlig er det skummelt i kryss og rundkjøringer, sier Benny og legger til:

– På slikt underlag er det livsfarlig å kjøre på sommerdekk, både for en selv og for alle andre som ferdes ute i trafikken. Man har minimalt med veigrep og mister du først kontrollen med bilen på sommerdekk, kan det være umulig å hente seg inn igjen.

Før du legger avgårde - her kan du sjekke trafikken akkurat nå

Skift dekk!

– Hva hvis man må bruke bilen?

– Da gjelder det å få på vinterdekkene før man legger av gårde. Det er ikke noen spesielt hyggelig jobb å gjøre ute på en snødekt gårdsplass, men tross alt: Det er et mye bedre alternativ enn å kjøre rundt på dekk som i dag er regelrett trafikkfarlige.

- I verste fall går det også an å kjøre kortere strekninger med kjettinger, hvis man har det tilgjengelig. Men det er en nødløsning, absolutt ikke noe man bør basere seg på, sier Brooms bilekspert.

Trenger du nye vinterdekk? Her er årets testvinnere