Flere og strengere sanksjoner mot Iran

EU, USA og flere andre land forbereder nye straffetiltak mot Iran. Sanksjonene skal ramme iranske banker, landets sentralbank og stoppe kjøp av iransk olje.

LAR SEG IKKE STOPPE: Irans president, Mahmoud Ahmadinejad, uttalte på en pressekonferanse tirsdag at Iran ikke vil stoppe å anrike uran, uansett hva verdens stormakter måtte tilby dem.   (Foto: CAREN FIROUZ/Reuters)
LAR SEG IKKE STOPPE: Irans president, Mahmoud Ahmadinejad, uttalte på en pressekonferanse tirsdag at Iran ikke vil stoppe å anrike uran, uansett hva verdens stormakter måtte tilby dem. (Foto: CAREN FIROUZ/Reuters)

Britiske myndigheter beordret mandag finansinstitusjonene om å bryte kontakten med iranske banker og sentralbanken i landet. Og en talsmann for statsminister David Cameron sier at sanksjonene skal samkjøres med USA og Canada.

Fryse midler

Storbritannia skal også ta spørsmålet opp til diskusjon når EUs utenriksministre møtes i desember. Ifølge diplomatiske kilder kan regjeringene i EU bli enige om de nye sanksjonene mot Iran allerede tirsdag. 1. desember, når EUs utenriksministre skal møtes, kan straffetiltakene bli formalisert.

Frankrikes president Nicolas Sarkozy foreslo i en uttalelse at sanksjonene også bør rettes mot iransk oljehandel, og at sentralbankens midler fryses.

Atomprogram

Sanksjonene er en respons på Det internasjonale atomenergibyråets (IAEA) siste rapport der det kommer fram at det finnes troverdige opplysninger som tyder på at Iran er i ferd med å utvikle atomvåpen.

Les også: – Vi vil ikke vike en tomme

– Når Iran trapper opp sitt atomprogram, nekter å forhandle og dømmer sitt folk til isolasjon, oppfordrer Frankrike nye sanksjoner som tidligere ikke er blitt brukt, for å overbevise Iran om at det må forhandle, heter det i en uttalelse fra president Sarkozys kontor. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2