Hvorfor vil de tvinge oss til å kjøpe nye dekk?

Forslag om nytt påbud møter motstand.

Illustrasjonsbilde (Foto: Chuzzy tyres)
Illustrasjonsbilde (Foto: Chuzzy tyres)

Benny Christensen er Brooms bilekspert. I "Spør Benny"-seksjonen på broom.no svarer han på alt som har med bil å gjøre.

Her er et av spørsmålene fra siste nettmøte:

Hallo på deg Benny! Vi er en gjeng entusiaster som skrur og pusser bil sammen, men i helgen ble det mer diskusjon enn jobbing på oss. Det handler om at det skal bli påbud om vinterdekk på biler. Skjønner at forsikringsbransjen ivrer for at det skal bli gjennomført og at samferdselsdepartementet nå har det opp til vurdering som det så fint heter.

Kjenner vi politikere og byråkrater rett betyr vel det at vi har et nytt forbud før vi aner ordet av oss. Det er i så fall et forbud som rammer folk som oss meningsløst hardt. Vi har gamle biler som vi tar vare på og som vi nesten bare bruker på sommeren, så blir det noen turer på vinter bare for å hindre at de står seg i stykker, på ekstra fine dager når det verken er sølete eller glatt. Det vil de altså stoppe oss fra og gjøre. Er det ikke til å bli inderlig forbannet av?

Benny svarer:

Jeg skjønner godt at dere reagerer på dette i deres situasjon. Det er jo en lovendring som i så fall vil ramme dere ganske urettferdig. Og det er overhodet ikke entusiaster som dere man er ute etter å ”ta” her – men dessverre er det slik at altfor mange tar sjansen på å bruke sommerdekk hele – eller deler av – vinteren. Og disse er involvert i mange ulykker, noe som medfører fare både for dem selv og øvrige som ferdes i trafikken.

Tall fra forsikringsselskapet If viser for eksempel at 14 prosent av alle biler som var involvert i ulykker i vinterhalvåret 2009/21010 var skodd med sommerdekk. På bakgrunn av disse tallene har man regnet seg fram til at så mye som 15.000 biler med sommerdekk er involvert i ulykker på norske veier i løpet av vinterhalvåret. Det synes i alle fall jeg er et skremmende høyt tall.

Det heter som kjent at man skal være skodd etter forholdene. Det er noe de aller fleste heldigvis både skjønner og respekterer. Men dessverre er det tydelig at dette går hus forbi hos mange andre – som dermed gambler med både sin egen og andres sikkerhet i trafikken.

Del med Facebook-vennene dine

LES OGSÅ: Vinterdekk - dette er årets testvinnere:

Stort arkiv

Alle spørsmål Benny svarer på, legger seg automatisk inn under de ulike bilmerkene her på broom.no.

Du kan også lese alle svarene på Spør Benny-seksjonen

Velkommen – og lykke til!

Har du innspill eller erfaringer – skriv inn i kommentarfeltet under: