Dårlig søvn kan gi fibromyalgi

Kvinner som ofte opplever søvnproblemer har mye høyere risiko for å utvikle smertelidelsen fibromyalgi, viser en stor norsk studie.

For de over 45 som sier at de ofte har problemer med søvnen viser studier en femdobling av risikoen for å utvikle fibromyalgi sammenlignet med de som ikke har søvnproblemer.  (Foto: Illustrasjonsfoto)
For de over 45 som sier at de ofte har problemer med søvnen viser studier en femdobling av risikoen for å utvikle fibromyalgi sammenlignet med de som ikke har søvnproblemer. (Foto: Illustrasjonsfoto)

Mange mennesker plages i varierende grad av smerter i musklene og skjelettet. De som er mest alvorlig rammet har kroniske smerter i hele kroppen. Dette er et av de viktigste kriteriene i diagnosen fibromyalgi, som rammer mellom tre og fem prosent av den voksne befolkningen. 90 prosent av de som får diagnosen er kvinner. Mange som har diagnosen fibromyalgi har tilleggsymptomer som trøtthet og søvnforstyrrelser, men nå har norske forskere vist at det kan være søvnproblemene

Mer innhold fra TV 2