Millioner av barn slaver i Vest-Afrika

Over 1,8 millioner barn slaver på vestafrikanske kakaoplantasjer og utsettes daglig for store risikoer, viser en undersøkelse amerikanske forskere har utført.

SLAVER: Bildet er tatt i 2005, og viser barn som bor på en kakao plantasje på Elfenbenskysten. Nå finnes det over 1,8 millioner barn som er slaver på vestafrikanske kakaoplantasjer.
SLAVER: Bildet er tatt i 2005, og viser barn som bor på en kakao plantasje på Elfenbenskysten. Nå finnes det over 1,8 millioner barn som er slaver på vestafrikanske kakaoplantasjer.

Barn arbeider fra klokken seks om morgenen og arbeider ofte over tolv timer per dag.

De får ofte skader på armer og bein når de kutter kakaofruktene med skarpe macheter. Bruk av insektdrepende midler og andre kjemikalier setter helsen deres i fare, fastslår forskerne ved Tulane University i New Orleans.

LES OGSÅ: Eneles (12) ble solgt som slave

Kommer fra fattige land

Fattigdom tvinger familiene til å sende barn på plantasjearbeidet. 64 prosent av dem er under 14 år, og mange av dem kommer fra andre land som Burkina Faso, Mali og Togo, som er blant de aller fattigste landene i området.

Barnearbeiderne er ofte solgt til plantasjeeierne, og de får som regel bare lønn én gang i året. Dermed hindrer plantasjeeierne at barna flykter. Vold og overgrep mot barna er vanlig, ifølge forskerne.

Krever engasjement fra sjokoladeindustrien

Kakaoplantene er svært utsatt for sopp- og insektangrep. Barna må derfor jevnlig sprøyte plantene med kjemikalier. 150.000 barnearbeidere gjør dette regelmessig uten noen beskyttelse.

Elfenbenskysten, verdens største eksportør av kakao som alene står for halvparten av verdensproduksjonen, har begynt å gi barnearbeidet oppmerksomhet. I den forbindelse krever landets regjering at den globale sjokoladeindustrien må engasjere seg for å redusere barnearbeidet.

(©NTB)

Mer innhold fra TV 2