Lippestad klar til å ta videoavhør til Høyesterett

Anders Behring Breiviks forsvarer er beredt til å gå helt til Høyesterett med sitt krav om å la Breivik få møte i retten under fengslingsmøtene.

VIL HA BREIVIK TIL STEDE I RETTEN: Geir Lippestad. (Foto: Kallestad, Gorm/Scanpix)
VIL HA BREIVIK TIL STEDE I RETTEN: Geir Lippestad. (Foto: Kallestad, Gorm/Scanpix)

Anken til Borgarting lagmannsrett over beslutningen i Oslo tingrett om å la Breivik forklare seg via kameraoverføring fra fengselet når spørsmålet om forlenget fengsling skal behandles, ble levert tirsdag.

Fengslingsmøtet mandag er det tredje i rekken. Politiet begrunner ønsket om fjernforklaring med at det vil spare store ressurser, fordi det ellers krever et massivt sikkerhetsopplegg å fremstille den terrorsiktede i tingretten.

Advokat Geir Lippestad og hans medforsvarere er beredt til å ta spørsmålet helt til Høyesterett, fordi de mener temaet er prinsipielt viktig.

– Det er flere grunner til at vi anker. Advokatene argumenterer rent rettslig, mens for Breivik er det viktig å få møte pressen, sier Lippestad til NTB.

Hovedspørsmålet er imidlertid om det er mulig å ivareta den siktedes rettssikkerhet når han ikke fremstilles fysisk i retten, men kun forklarer seg på en skjerm. (©NTB)

Les også: Fortsatt ingen anger å spore hos Breivik

Mer innhold fra TV 2