Røykelovens far sier nei til røykeforbud på uteservering

Regjeringens forslag om å forby røyking på uteserveringer går for langt, mener Dagfinn Høybråten (KrF).

Dagfinn Høybråten KrF (Foto: Andersen, Aleksander/Scanpix)
Dagfinn Høybråten KrF (Foto: Andersen, Aleksander/Scanpix)

Høybråten var en utskjelt mann da han fikk på plass røykeloven 1. juni 2004. Da ble det forbudt å røyke inne på serveringssteder. Protestene dabbet senere av. Regjeringen forsøker seg nå på å stramme inn røykeloven ytterligere. Et av forslagene går ut på å forby røyking på uteserveringer. Det er å gå for langt, mener Høybråten.

– Skeptisk

– Røykeloven gjelder inne, den gjelder ikke ute. Jeg stiller meg skeptisk og spørrende til å forby røyking ved utendørs servering. Der har man tross alt et valg. Det er røykfrie lokaler inne, sier Høybråten til Dagsavisen.

Les også: Vil forby røyking på uteservering

Hvis røykeloven også skal gjelde utendørs, må den i så fall gjelde på steder der folk er nødt til å oppholde seg i kortere eller lengre tid, for eksempel på jernbaneperronger og på områder med umiddelbar tilknytning til offentlige bygninger.

Balansegang

– Jeg sier ikke ja til alle tiltak som går i restriktiv retning. Og vi kan ikke bare skru av røykingen i samfunnet. Vi må finne en fornuftig balansegang, sier Høybråten.

Men han mener regjeringens satsing på antirøyketiltak er bra. Det er fint med en skikkelig offensiv på dette området, mener Høybråten. Høybråten har også sansen for regjeringens forslag om å forby røyking hjemme hvis man har barn.

– Det er bra. Hvorfor skal ikke barn ha rett til et røykfritt oppvekstmiljø når vi voksne har rett til et røykfritt arbeidsmiljø, sier røykelovens far. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2