På fredag står Evelyn Mercedes Kvambe (17) under lyskasterne på «Idol»-scenen på Chateau Neuf. Det er stor kontrast til hvordan livet hennes har vært de siste fire årene.

Jenta fra Bærum kjempet lenge mot en sykdom ingen visste hva var og har tilbragt mye av ungdomstiden sin i sengen. Nå har «Idol» gitt henne ny energi.

Se oversikten: Disse synger i «Idol» på fredag

Fastlegen sviktet

I 2006 startet Evelyn i åttende klasse på ungdomskolen. Etter et halvt år på skolebenken ble hun fryktelig sliten og dårlig.

– Jeg var aldri ordentlig frisk og hadde 38 i feber hele tiden. Bare jeg gikk opp en trapp var jeg ødelagt. I desember kollapset jeg hver dag da jeg kom hjem fra skolen. Da begynte mamma å reagere veldig, og hun sykmeldte meg ut semesteret. Jeg sov i fem uker i strekk og gikk glipp av hele julen. Jeg var ikke oppe og gikk på julaften engang, forteller Evelyn.

Det skulle vise seg at Bærums-jenta hadde ME som er et kronisk utmattelsessyndrom. Men veien til å finne ut av diagsnosen var lang og vanskelig.

– Jeg gikk stadig vekk til fastlegen min, men han mente jeg bare var hypokonder og at all ungdom var slitne. Han ville ikke ta en utredning, for han mente det tok for lang tid, og at situasjonen min ikke var så ille.

Lå inne i ni måneder

Skolelegen ble Evelyns redning, og de foretok omfattende undersøkelser for å finne ut av problemet hennes. Gjennom denne tiden isolerte hun seg i mørket.

– På dette tidspunktet så var jeg på mitt verste. Jeg sov halvannet år i strekk. Jeg lå i et helt mørkt rom, og tålte ikke lyd. Jeg sov over atten timer i døgnet hver dag, og når jeg stod opp for å spise så måtte jeg gå med solbriller fordi jeg ikke taklet lyset. Alt ble en stor påkjenning. Ikke før februar 2010 fikk jeg diagnosen ME. Det føltes utrolig godt å få det på papiret, samtidig som jeg ble rasende. Endelig kunne jeg bekrefte for alle at jeg faktisk var syk, samtidig som jeg kunne begynne å se fremover, sier hun.

Les også: Mistet venninne på Utøya - nå synger han for henne i «Idol»

Fikk lite støtte fra venner og familie

I løpet av denne tiden gikk Evelyn glipp av ungdomstiden sin. Hun var ikke i stand til å gå på skolen, og familen og vennene stilte ikke opp. Det var bare Evelyns mor som kjempet med henne.

– Alle trodde jeg var hypokonder, så på noen tidspunkt begynte jeg å tenke det samme selv. Folk har kommet med kommentarer som har vært vanskelig å takle. Noen har sagt «hvis hun kjøper seg en hund, så får hun litt mer livsglede». Og gamle klassekamerater har sagt «Evelyn skulker i dag også», fordi de ikke har forstått at jeg har vært skikkelig syk. Jeg har mistet mye, men ser frem til å ta igjen alt nå, sier hun.

Evelyn er fremdeles ikke frisk, og hun må ta vitaminsprøyter hver uke for å klare å holde energinivået oppe. Hun trenger fremdeles mye søvn og hvile. Derfor har deltagelsen i «Idol» vært tøff for 17-åringen.

– Auditionrunden var ekstrem hard. Jeg trengte mye søvn, og var aldri i tipp topp form som de fleste andre ungdommer er. Lillestrøm var verst, det var forferdelig. Mot slutten var jeg så utslitt at jeg glemte det ene verset da jeg sang. Alle var nok slitne, men det var ekstra ille for meg. Jeg sov i to uker etter at jeg kom videre fra Lillestrøm for å hente meg inn igjen, forklarer hun.

Les også: Flyttet fra moren på Sri Lanka for å følge drømmen

«Idol» er lyspunktet

Selv om deltagelsen i talentprogrammet har vært vanskelig, har det vært trøstende i hverdagen.

– «Idol» har vært lyspunktet. Det er den store drømmen min, så selv om det er slitsomt og hardt å være med på, så klarer jeg det fordi jeg vil så inderlig. Det er sangen som gir meg ekstra energi, og når jeg har vært på det sykeste og bare ligget inne og sovet, så har den lille gleden vært å kunne synge innimellom. Det er sangen jeg brenner for, og jeg har bestemt meg for at ikke sykdommen skal knekke denne drømmen, sier hun.

Om Evelyn blir en av finalistene etter fredag gjenstår å se, og hun forstår at det kommer til å kreve mye av henne om hun kommer videre.

– Jeg kommer ikke til å bli frisk før om ett til to år, og diagnosen kommer jeg alltid til å ha. Hvis jeg kommer videre etter denne semifinalen, kommer det til å kreve mye av meg. Men jeg kommer til å klare det. Musikken er alt for meg, og det er der jeg henter energien min. Fremtiden min ser lys ut, takket være «Idol».

Se Evelyns første «Idol»-audition her:

Hvordan Evelyn gjør det i semifinalen i «Idol» kan du se fredag klokken 20.00 på TV 2. Se flere klipp og nyheter om «Idol» på tv2.no/idol!