Fortvilte grekere i ny protest mot sparetiltak

Offentlig ansatte i Hellas blokkerte inngangspartiet til flere departementer under tirsdagens 24-timersstreik mot regjeringens siste spareplan.

SINTE: Offentlig ansatte i Hellas blokkerte inngangspartiet til flere departementer under tirsdagens 24 timersstreik mot regjeringens siste spareplan.  (Foto: YANNIS BEHRAKIS/Reuters)
SINTE: Offentlig ansatte i Hellas blokkerte inngangspartiet til flere departementer under tirsdagens 24 timersstreik mot regjeringens siste spareplan. (Foto: YANNIS BEHRAKIS/Reuters)

Det var paraplyorganisasjonene GSEE og ADEDY for ansatte i privat og offentlig sektor som arrangerte streiken.

– Det er opprørsstemning og sinne i samfunnet, sier generalsekretær Ilias Iliopoulos i ADEDY.

– Det handlet om oppsigelser

Han var selv blant demonstrantene, som blant annet sørget for å blokkere inngangen til finansdepartementet.

– Dagens demonstrasjoner handler først og fremst om arbeidskraftreserven og oppsigelser. Men de handler også om det nye budsjettet, som setter i verk nye tiltak rettet mot befolkningen, sier han.

LES OGSÅ: Hellas ett skritt nærmere konkurs

To år etter at sosialistene vant valget på et løfte om å hjelpe de fattige og skattlegge de rike hardere, har regjeringen trøbbel med å balansere mellom kravet om nye sparetiltak fra långiverne og demonstrasjoner fra sinte grekere.

Sverige har ikke troen på Hellas

Sveriges finansminister Anders Borg tviler på at grekerne vil klare å nå flere av sine stramme budsjettmål, mål som må oppfylles for at Hellas skal få videre økonomisk krisehjelp fra EU.

– Det er ganske åpenbart at det er en stor fare for at det greske programmet har sporet av, sa Borg da han ankom EUs finansministermøte i Luxemburg tirsdag.

LES OGSÅ: Hellas ser for seg at gjelden kuttes med 50 prosent

– Vi må tenke nytt om hvordan vi best og raskest kan bremse og håndtere situasjonen, sa han.

Sveriges finansminister Anders Borg (Foto: JANERIK HENRIKSSON/Scanpix)
Sveriges finansminister Anders Borg (Foto: JANERIK HENRIKSSON/Scanpix)

(©NTB)

Mer innhold fra TV 2