Hun burde vært tvunget til hjelp, sier faren til TV 2. Han får støtte av både politiet og helsevesenet med krav om lovendring.

Rolf Nesheim, tidligere ordfører i Leikanger, minnes med glede sin yngste datter som en livsglad og evnerik 20-åring.

– Hun hadde en tunge ingen ville komme ut for, en intelligent jente, forteller han.

Men livet var definitivt ingen dans på roser: Rusen ble hennes rop om hjelp.

19. juni i år, en søndags ettermiddag, fikk politiets operasjonssentral i Bergen melding om en ruset kvinne ved jernbanestasjonen i sentrum.

Fullstendig ute av stand til å ta vare på seg selv, ble Solveig tatt med til legevakten like ved. Derfra stakk hun, lite samarbeidsvillig.

Solvieg var ikke syk nok

Den kvelden var hun tilbake på legevakten flere ganger. En rekke leger undersøkte henne. Det psykiatriske sykehuset i Sandviken, noen kilometer unna, blir koplet inn.

Konklusjonen var entydig: 20-åringen var ikke syk nok til tvangsinnleggelse.

– Hun kvalifiserte ikke til tvunget helsevern og sa nei takk til rusakutten, sier klinikkdirektør Kristin Jordheim Bovim ved psykiatrisk avdeling ved Haukeland universitetssykehus.

– Solveig var helt ute av stand til å ta egne avgjørelser, mener faren.

Saken fortsetter under bildet

TVANG: Rolf Nesheim er pappa til Solveig. Han mener hun skulle ha blitt tvunget til hjelp av kvalifisert helsepersonell i stedet for å ende opp hjelpeløs på glattcelle, i mangel av noe bedre alternativ. (Foto: TV 2)

LES OGSÅ: Ung kvinne (20) funnet død i arresten

Men opptak av politiets samband viser at hele den siste kvelden hun levde var et eneste langt rop om hjelp:

«Hun ringer hele tiden og skal ha hjelp», sier en stemme på sambandet.

«Er det noen der nede som klarer å ta en kraftsamling og samle sammen en bil og kjøre bort på Legevakten og hente denne frøkenen, som vi har holdt på med i hele dag og som helsevesenet ikke vil ha ansvar for?»

Politiet: – Hun burde aldri vært i vår varetekt

– Det sterkeste er at hun hele ettermiddagen har bedt om hjelp, og at hun tydeligvis ikke har nådd frem for å få det. Og at da politiet må ta hånd om henne til slutt fordi ingen andre vil det. Det er sterkt å høre på, sier faren Rolf, etter at han ved hjelp av TV 2 får høre opptaket fra politisambandet for første gang.

Hun ble så hentet på legevakten, og tatt med til politihuset noen hundre meter unna. Der blir hun satt inn i en av glattcellene i kjelleren.

I løpet av natten sovnet hun inn, død av en overdose. Først morgenen etter ble hun funnet.

Politiet mener hun aldri burde vært i deres varetekt.

– Vi er lekfolk. Vi har ikke helsemessig bakgrunn som gjør at vi kan fange opp ting. Det tilsynet vi har vil aldri kunne gi noen garanti for at ikke noen gang dø der som følge av sin rustilstand, sier visepolitimester John Reidar Nilsen i Hordaland politidistrikt.

Saken fortsetter under bildet

LEKFOLK: - Vi er lekfolk. Vi har ikke helsemessig bakgrunn som gjør at vi kan fange opp ting. Det tilsynet vi har vil aldri kunne gi noen garanti for at ikke noen gang dø der som følge av sin rustilstand, sier visepolitimester John Reidar Nilsen i Hordaland politidistrikt. (Foto: TV 2)

LES OGSÅ: Erkjenner svikt da 20-åring døde i arrest

Faren mener hun skulle ha blitt tvunget til hjelp av kvalifisert helsepersonell i stedet for å ende opp hjelpeløs på glattcelle, i mangel av noe bedre alternativ. Det synspunktet støtter både politiet – og institusjonen som den kvelden ikke hadde lov til å innlegge henne.

– Vi må kunne ha mulighet til å ta oss av personer i en slik tilstand mot deres vilje. Jeg tror det ville vært fornuft med en endring av loven, sier Bovim.

– Jeg er faktisk redd for at det kan bli flere sånne tilfeller, fordi det er et hull i lovverket som vi ikke har mulighet til å agere innenfor, fortsetter hun.

– Jeg har aldri vært i tvil om at for Solveigs del så skulle man ha brukt tvang, sier Nesheim.

– Ruspsykiatri er det svarte hullet i helsevesenet

Nestleder i Stortingets helse- og omsorgskomité, Kjersti Toppe (Sp), er opprørt over skjebnen Solveig Nesheim møtte i kjelleren på politihuset i Bergen.

– Det er like ille med for lite tvang som for mye tvang. Vi må lage et bedre tilbud i helsevesenet som kan fange opp og sørge for at slike får det tilbudet som de har krav. Og hvis det må en regelendring til, så må vi også være åpne for dét, sier hun til TV 2 Nyhetene.

En slik lovendring er på trappene. Høringsfristen på lovforslaget går ut i januar neste år. Helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) vil imidlertid ikke spekulere i hva som kunne ha hjulpet Solveig den fatale søndagskvelden i juni.

– Det er dypt tragisk når et ungt menneske mister livet på denne måten, sier hun.

Helsetilsynet har gransket saken, og konkludert med at hverken legevakten eller Helse Bergen brøt reglene.

– Ruspsykiatri er det svarte hullet i helsevesenet. I altfor mange år har denne gruppen hatt for lite fokus, sier Toppe.

SE VIDEO: Nestleder i Stortingets helse- og omsorgskomité, Kjersti Toppe (Sp), er opprørt over skjebnen Solveig Nesheim møtte i kjelleren på politihuset i Bergen.